Головна мета посту, встановленого ще в ранні століття християнства, - духовне очищення людини. Тому піст - це відмова не тільки від скоромної їжі, але і від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, з тим, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва.
Порівняно з Великим постом Різдвяний вважається нестрогим. В понеділок, середу і п"ятницю посту можна вживати рослинну їжу без соняшникової олії, а у вівторок і четвер - з олією, в суботу і неділя, аж до 2 січня, можна їсти рибу.
Крім того, рибу дозволяється їсти і у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також в дні пам"яті деяких святих - апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).
Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст доводиться на святвечір - 6 січня.
Оскільки 27 листопада православна церква відзначила день святого апостола Пилипа, Різдвяний піст в народі називають Пилиповим.
×
Коментарі