середа, 28 листопада 2007 10:26

Різдвяний піст вважається нестрогим

У православних віруючих 28 листопада почався Різдвяний пост, який завершиться 7 січня, - в свято Різдва Христова.

Головна мета посту, встановленого ще в ранні століття християнства, - духовне очищення людини. Тому піст - це відмова не тільки від скоромної їжі, але і від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, з тим, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва.

Порівняно з Великим постом Різдвяний вважається нестрогим. В понеділок, середу і п"ятницю посту можна вживати рослинну їжу без соняшникової олії, а у вівторок і четвер - з  олією, в суботу і неділя, аж до 2 січня, можна їсти рибу.

Крім того, рибу дозволяється їсти і у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також в дні пам"яті деяких святих - апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст доводиться на святвечір - 6 січня.

Оскільки 27 листопада православна церква відзначила день святого апостола Пилипа, Різдвяний піст в народі називають Пилиповим.
Зараз ви читаєте новину «Різдвяний піст вважається нестрогим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі