середа, 27 листопада 2019 03:28

Різдвяний піст: календар харчування на щодень

Різдвяний піст: календар харчування на щодень
Різдвяний піст триватиме з 28 листопада до 6 січня. Фото: upn.in.ua

Різдвяний піст триває 40 днів. Він один з найбільш тривалих і строгих у році.

Що можна їсти, а від яких продуктів потрібно відмовитись, повідомляє "24 здоров'я".

Якщо ви вирішили дотримуватися посту, варто продумати, як харчуватися в цей період, щоб отримати користь для душі та тіла і при цьому не нашкодити своєму здоров'ю.

Календар харчування на кожен день

У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від: м'яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, а в деякі дні від риби.

Що можна їсти з 28 листопада по 19 грудня:

Одразу варто зазначити, що вино та рибу можна вживати кожної суботи та неділі. Ще рибу можна вживати у вівторок та четвер, якщо на цей день припадає велике свято, а вино дозволяється випити в день пам'яті найшанованіших святих.

Четвер: можна вживати гарячу їжу рослинного походження, але без олії.

П'ятниця, субота, неділя, понеділок: дозволяється рослинна олія в невеликих кількостях.

П'ятниця та субота: сухоїдіння.

4 грудня буде свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. І в цей день дозволяється вживати в їжу трохи червоного вина.

Що можна їсти з 20 грудня по 1 січня 2020:

П'ятниця: їжа рослинного походження, але без олії

Субота і четвер: рослинна їжа з олією.

Середа і п'ятниця: сухоїдіння

Субота: гаряча їжа рослинного походження з олією, риба.

1 січня після Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.

Що можна їсти з 2 по 5 січня:

В цей період піст посилюється, тому не можна вживати навіть риби.

Середа і п'ятниця: сухоїдіння

Четвер та субота: їжа рослинного походження, але без масла.

6 січня – Різдвяний Святвечір – в цей день потрібно дотримуватися особливо суворого посту. Після вечірні дозволяється з'їсти кутю.

Попри всі заборони, раціон під час Різдвяного посту може бути доволі багатим і різноманітним та містити наступні продукти: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед, а в деякі дні також рибу, морепродукти, олію і навіть вино.

Під час Різдвяного посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, квашені страви. Це можуть бути різноманітні салати, соління та консервація, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та інша випічка, соки, морси, киселі, чай.

Під кінець грудня в Україну завітають морози і на Новий рік буде холодно, лежатиме сніг. На Різдво стовпчики термометрів опустяться ще нижче.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний піст: календар харчування на щодень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі