пʼятниця, 14 липня 2023 14:33

Росія знову готується передати українських полонених Угорщині ‒ ГУР

Росія знову готується передати українських полонених Угорщині ‒ ГУР
Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов каже, що Росія знову може передати українських полонених до Угорщини. Фото: armyinform.com.ua

Росія може знову передати українських полонених до Угорщини.

Займатиметься передачею Російська православна церква, хоча керують діями РПЦ спецслужби РФ. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав представник ГУР Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

За його словами, саме представники РПЦ здійснюють переговори із угорською стороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіон України з боксу потрапив у російський полон

"Списку полонених для передачі немає. Триває пошук серед українських військовополонених на території РФ та на тимчасово окупованих українських територіях для участі в цій черговій спецоперації російських спецслужб. Мова йде про українців угорського походження. Обов'язковим елементом участі з боку Угорщини, за нашими даними, є саме етнічне угорське походження громадян України і володіння угорською мовою. Мова йде про посередництво РПЦ. На жаль, це лише прикриття і робота спецслужб", – розповів Юсов.

За його словами, із частиною переданих раніше Угорщині українських військовослужбовців досі немає зв'язку.

"До частини з них Україна досі не має доступу, аби переконатися, що з ними, в якому вони стані і чи дійсно вони вільно пересуваються, і в них все гаразд", ‒ зазначив Юсов.

П'ятеро військових, яких повернули з Угорщини, розповідали про тиск з боку російських спецслужб та "різноманітні пропозиції, які під тиском до них надходили".

"Певний період, коли вони вже перебували на території Угорщини, вони не були вільні, були обмежені в своєму пересуванні, зв'язку. Спілкування з рідними відбувалося лише за участі третьої сторони", ‒ сказав Юсов.

Встановили місцезнаходження 11 полонених українських захисників, які потрапили на територію Угорщини. Дослідили маршрут переміщення їх до Угорщини, повідомили про це родичам та правоохоронцям.

До повернення на територію України вони перебуватимуть у Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Зараз ви читаєте новину «Росія знову готується передати українських полонених Угорщині ‒ ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі