понеділок, 18 грудня 2023 12:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія фактично згорнула своє корабельне угруповання

Росія фактично згорнула своє корабельне угруповання
В Чорному та Азовському морях останнім часом може назбиратися загалом до п'яти кораблів РФ. Фото: ВМС України

Корабельне угруповання Російської Федерації фактично згорнуте.

У Чорному морі це переважно звичайне патрулювання та охорона місць базування. Про це 18 грудня заявила начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

"В останній час дві-три одиниці, а часом до п'яти, разом можуть назбиратися в Чорному та Азовському морях. Як правило в Азовському морі чергує одна одиниця, яка контролює надводну обстановку та Керченську протоку. У Чорному морі це переважно дві-чотири одиниці, які вже забулися, яка навігація у північно-західній частині Чорного моря", - розповіла вона.

Гуменюк додала, що на початку повномасштабної війни РФ оголосила північно-західну частину Чорного моря зоною проведення контртерористичної операції. Не знайшовши там терористів, росіяни згорнулися і перебазувались до Новоросійська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія накопичує ракети різних типів - Повітряні сили

"Інформація про наявність потужностей ворожого флоту, зокрема ракетоносіїв, у Середземному морі - це більше для загального орієнтування. Ми розуміємо, що маємо справу з країною-терористкою, яка не рахується із правилами та законами ведення війни. Ігнорує всі норми міжнародного права. Гіпотетично РФ може застосувати ракети, озброєння навіть звідти. Але ворожим ракетам доведеться подолати повітряний простір кількох країн НАТО і навряд чи на це противник зважиться, хоча ступінь божевілля ми залишаємо за похибку. Тому воліємо контролювати що вони там мають і де", - пояснила вона.

На південному фронті бійці Збройних сил України утримують позиції на лівому березі Херсонщини.

ЗСУ вдається перекидати підкріплення на цій ділянці фронту, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) із посиланням на російського "воєнкора". Водночас інший мілблогер стверджує, що в окупантів у Херсонській області виникли чергові проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Росія фактично згорнула своє корабельне угруповання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі