вівторок, 01 березня 2022 18:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська економіка уже в піке. Можуть втратити ще 40% доходів

Російська економіка уже в піке. Можуть втратити ще 40% доходів
"На Росію накладуть ембарго. І жодна країна, крім, можливо, Китаю, не зможе купувати у них нафту. Тому що одразу потрапить під санкції США. Не можна допускати порушення світової безпеки, бо за це - каратимуть", - говорить Ілля Несходовський. Фото: УНІАН

Захід може накласти ембарго на російську нафту. Це призведе до втрати 40% бюджету Росії. Російська економіка уже в піке, а після такого удару РФ відправиться у Середньовіччя, розповів Gazeta.ua Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації.

"Це абсолютно реально. Заходу важливо компенсувати ті втрати поставок, які зараз здійснює Росія. Це зроблять за рахунок іранської нафти. Захід домовився з Іраном з приводу іранської ядерної програми. Це значить, що обмеження щодо Ірану знімуть або суттєво зменшать. Ті компанії, які зараз є в російському капіталі, зайдуть в Іран. Там отримуватимуть прибуток. Видобуток Ірану зможе складати 2-2,5 мільйона барелів на добу. Це приблизно половина від того, що видобуває Росія. Решта через квоти може бути розподілена серед інших учасників ОПЕК. А на Росію накладуть ембарго. І жодна країна, крім, можливо, Китаю, не зможе купувати у них нафту. Тому що одразу потрапить під санкції США. Не можна допускати порушення світової безпеки, бо за це - каратимуть", - говорить Несходовський.

Це буде потужний удар по російській економіці, говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стоїть питання про виживання Європи" - чим Україні допоможе членство в ЄС

"Доходи від нафти - це 40 відсотків їхнього бюджету. Така втрата - це катастрофа. Російська економіка і так уже в піке. Але Захід може ще. Такі кроки призведуть до повного знецінення рубля та всієї економіки. Це питання не одного дня. Потрібно місяць-два як мінімум", - каже Несходовський.

Ті санкції, які вже зараз, дієві, б'ють безпосередньо по російській економіці, додає експерт.

"Курс рубля рекордно низький. Акції російських компаній падають. Це все б'є по Путіну, російським олігархам, громадянам РФ. Це тотальне знецінення їхнього багатства. Дуже багато втратили олігархи, близьке оточення Путіна, сам він. Росіяни за кілька днів стала біднішими вдічі. Це лише початок. Буде багато іншого. І фактично Росія буде відкинута у Середньовіччя. Це вже зараз починає діяти", - наголошує Несходовський.

Mastercard заблокувала декільком російським фінансовим установам доступ до платіжної системи. Вторгнення РФ стало руйнівним для народу України, йдеться на сайті Mastercard.

Компанія Nord Stream 2 AG, яка є оператором проєкту "Північний потік-2", розглядає можливість подання заяви про банкрутство.

Зараз ви читаєте новину «Російська економіка уже в піке. Можуть втратити ще 40% доходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі