середа, 16 лютого 2022 18:47

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Росіяни звели понтонний міст під українським кордоном - ЗМІ
3

На території Чорнобильської зони у районі занедбаного білоруського села Вепри російські військові звели міст через річку Прип'ять. Звідти до Києва – близько 150 км.

Раніше на цій ділянці не фіксували військової активності, пише The Insider.

Супутникові знімки показують, що перша активність із накопиченням техніки РФ тут розпочалася 10 лютого 2022 року. Роботи військових у цій зоні підтвердило і Міністерство оборони Білорусі 11 лютого. За офіційною версією, тут проходили спільні з Росією навчання "Союзна рішучість-2022".

Новий міст через Прип'ять
Фото: знімки супутникового сервісу Planet
Відстань по дорожній мережі скорочується на 70 км
Російські підрозділи в районі Речиці та Ямпіль

"На ділянці місцевості "Речиця" мотострілецькі підрозділи збройних сил Росії зображають удари засобів повітряного нападу умовного супротивника, відпрацьовують питання збереження живучості, виведення та зайняття оборонних рубежів, переправи водної перешкоди, річка Прип'ять", - йдеться в повідомленні білоруська відомства.

Видання зазначило, що міст значно скорочує відстань від білоруського міста Ямпіль до кордону з Україною, оскільки "військовим не треба робити гак".

"Міст з'єднує дорожню мережу безпосередньо, скорочуючи шлях зі 167 км до 96 км. Раніше в районі Ямполі були помічені 5-а танкова та 37-а мотострілецька бригади з Бурятії, до 15 лютого більша частина спорожніла", - ідеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові продемонстрували Зеленському "смерть" російських танків

Міст може використовуватися для перекидання військових на територію України через зону ЧАЕС, вважають аналітики Conflict Intelligence Team (CIT).

"Ми згодні, що активність у цьому районі пов'язана зі зведенням моста, який помітний на супутникових знімках Planet. Найімовірніше, для цього використовувався один із понтонних парків, перекинутих зі Східного військового округу та помічених на півдні Гомельської області. З одного боку, наведення цього мосту відповідає легенді навчань, опублікованій Міноборони Білорусі, де згадується переправа через Прип'ять. З іншого боку, він може використовуватися для створення ще одного вектора наступу на Київщині - через зону відчуження ЧАЕС", - повідомили у СІТ.

15 лютого в Росії заявили про відведення частини військових від кордону України "після закінчення навчань". Підрозділи Південного й Західного військових округів РФ почали завантажувати на транспорт. Вони нібито мали вирушути в місця базування.

16 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що "поки що не бачать" відведення російських військ від кордонів України.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни звели понтонний міст під українським кордоном - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі