пʼятниця, 08 березня 2024 22:55

Росіяни на тимчасово окупованих територіях масово роздають паспорти РФ - Інститут нацпам'яті

Росіяни на тимчасово окупованих територіях масово роздають паспорти РФ - Інститут нацпам'яті
Росіяни роздають українцям свої паспорти. Фото: Українська правда

РФ з 2014 року видала на тимчасово окупованій території України понад 4 млн паспортів.

Більшість українців змушені були отримати ці паспорти, бо не мали б медицини, освіти, соціалки, заявив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, пише Укрінформ.

Війна розділила українське суспільство на чотири спільноти. Між ними існують розриви, безпосередньо пов'язані з етосом, тобто звичаями та буттям у цей час, зазначив він.

Перша і найбільша спільнота - це цивільні люди, які "вибрали Україну і тримають її". Етос цієї спільноти характеризується не лише життям під обстрілами, а й постійним запитанням: "Що я можу зробити, щоб моя спільнота встояла?". Так живуть десятки мільйонів українців, зазначив Дробович.

Друга спільнота - це військові. Її етос - це оборона країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільярдер із США накупив квартир для українців: які там умови та хто може безкоштовно жити

Третя спільнота - до 8 мільйонів українців, які змушені були залишити країну, рятуючись від війни. Велика частина з них підтримують дві названі спільноти. В їхніх серцях теж війна, але вони знаходяться на дистанції і можуть бути або адвокатами України для її порятунку, або шукати спокою, наголосив Дробович.

Четверта спільнота - це ті українці, які опинилися на тимчасово окупованій території. Вони не можуть відкрито проявляти підтримку України, та при цьому мають шукати спосіб залишатися самими собою. Вони постійно перебувають під загрозою, їх примушують "паспортуватися" і брати участь у псевдовиборах.

"Вочевидь, це і є контури великого морального розриву українців... Адже поняття про добро і зло, повсякденне життя, питання, як уберегти один одного і чи потрібно це робити, в цих спільнотах різне. І відповідно, суспільні практики різні", - додав Дробович.

Цю розділеність можна буде подолати після перемоги. Натомість, якщо українці розсваряться, це призведе до самознищення і виграє від цього тільки ворог, заявив голова УІНП.

Лише через декілька днів після окупації та знищення Авдіївки росіяни почали роздавати місцевим паспорти РФ.

Окупаційний "глава" Ясинуватої Дмитро Шевченко у соцмережах оприлюднив відео з жителями Авдіївки, які отримували російські паспорти.

Водночас губернатор Челябінської області Олексій Текслер в ефірі місцевого телебачення заявив, що Авдіївка відійде до Ясинуватського муніципального округу.

Таким чином знищене росіянами місто буде так званою "підшефною територією Челябінської області".

Зараз ви читаєте новину «Росіяни на тимчасово окупованих територіях масово роздають паспорти РФ - Інститут нацпам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі