четвер, 10 березня 2022 09:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія використовує проти українців вакуумні бомби - британська розвідка

Росія використовує проти українців вакуумні бомби - британська розвідка
Вони мають нищівний вплив на будь-кого, хто опинився в радіусі вибуху. Фото: twitter.com/DefenceGB

Міністерство оборони Росії підтвердило застосування в Україні важких вогнеметних систем ТОС-1А, які використовують термобаричні ракети.

Про це у середу повідомило Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

"ТОС-1А використовує термобаричні ракети, створюючи запальні і вибухові ефекти. Цю зброю США використовували в Афганістані, вона має нищівний ефект", – йдеться у повідомленні.

Раніше Британія звинувачувала Росію в розгортанні систем термобаричної зброї в Україні, висловлюючи побоювання, що це може призвести до ескалації та збільшення збитків. Термобарична зброя, яку іноді називають вакуумними бомбами, фактично всмоктує кисень із навколишнього повітря для створення високотемпературного вибуху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка відзначила значні успіхи української ППО

Вони руйнівніші, ніж звичайні вибухові речовини такого ж розміру, і мають нищівний вплив на будь-кого, хто опинився в радіусі вибуху. Росія використовувала їх у Чечні в 1999 році, за що її засудили Human Rights Watch.

Термобарична зброя російського виробництва також використовувалася під час війни в Сирії.

24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Росія використовує проти українців вакуумні бомби - британська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі