вівторок, 18 травня 2010 09:54

Росія пробачила Україну - російські ЗМІ

Росія пробачила Україну - російські ЗМІ

Майже в кожній свіжій російській газеті є матеріали, присвячені візиту в Київ російського президента Дмитра Медведєва, що пройшов напередодні.

Газети відзначають, що з моменту інавгурації нового президента України Віктора Януковича Медведєв зустрічався з ним вже сім разів у різних форматах. Нинішній візит - перший офіційний.

"Треба відзначити, - пише з цього приводу газета "Время новостей", - що з жодним російським чиновником Дмитро Медведєв не зустрічається з такою інтенсивністю, як з нещодавно обраним президентом України".

Сам Медведєв пояснює, що така частота зустрічей свідчить про те, що сторонам потрібно "розгрібати завали", що утворилися в російсько-українських відносинах під час президентства попередника Януковича - Віктора Ющенка.

Газета "Коммерсант" нагадує, що в серпні 2009 року Дмитро Медведєв опублікував різке послання на адресу Ющенка, в якому звинуватив його у проведенні антиросійської політики. Натомість Віктор Янукович, як тільки вступив на посаду, почав послідовно виправляти те, що Кремль відносив до проявів антиросійського курсу.

Як приклад "Коммерсант" наводить скасування Януковичем указу Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання героя України, підписання Україною договору про продовження терміну перебування в Севастополі Чорноморського флоту РФ, зняття Україною в ПАРЄ питання про визнання геноциду українського народу Росією в 30-ті роки під час голодомору .

Під час вчорашньої зустрічі в Києві президент України також беззастережно, як пише "Коммерсант", підтримав російське бачення договору про європейську безпеку.

"Дмитро Медведєв відповів на це пропозицією, яка стала свідченням того, що тепер Україна остаточно пробачена, - відзначає видання. - Зокрема, він заявив про готовність представляти позицію Києва на міжнародній арені, а саме у форматах G8 і G20".

Також українській стороні вчора було обіцяно всіляке економічне сприяння з боку Росії. "Я сподіваюся, що ми з Віктором Федоровичем поговоримо з діловим співтовариством і дамо всі необхідні сигнали про те, що ми відкриті для взаємних інвестицій, що епоха "полювання на відьом" минула", - цитує видання Дмитра Медведєва.

При цьому "Коммерсант" допускає, що питання про об'єднання "Нафтогазу України" і "Газпрому" остаточно з порядку денного ще не знято - депутати українського парламенту внесли декілька поправок, що стосуються скасування заборони на операції з ГТС України.

"Таким чином, не виключено, що в найближчому майбутньому Віктор Янукович загладить провину Віктора Ющенка на ще одному напрямку", - не виключає газета.

"Перший візит президента Дмитра Медведєва до Києва показав, що сторони готові до подальших взаємних поступок", - пише за підсумками візиту ділової щоденник "Ведомости".

BBC

Зараз ви читаєте новину «Росія пробачила Україну - російські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі