четвер, 28 грудня 2023 14:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС

Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС
Росія приховала і занизила справжню кількість загиблих після підриву Каховської ГЕС. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Росія приховала і значно занизила реальну кількість загиблих унаслідок підриву Каховської гідроелектростанції на Херсонщині.

РФ заявляла, що 59 людей потонули на підконтрольній їй території після обвалу дамби 6 червня, йдеться у розслідуванні Associated Press.

"За шість місяців після катастрофічного вибуху, який зруйнував Каховську дамбу на півдні Херсонської області, розслідування виявило, що російські окупанти навмисно занизили кількість загиблих в одному з найруйнівніших періодів 22-місячної війни. Російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, щодо яких не було заяви від родичів, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими", - йдеться у матеріалі.

Розслідувачі поспілкувалися, зокрема, з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках. З однією волонтеркою, яка ховала тіла і сказала, що пізніше їй погрожувала російська поліція, а також двома українськими інформаторами, які передавали розвіддані з цього району українській стороні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каховське водосховище перетворюється на вербовий ліс

Розслідування встановило, що кількість загиблих становить щонайменше сотні людей лише в одному, окупованому Росією, місті Олешки. Воно було на той час одним із найбільш густонаселених серед постраждалих від повені районів із близько 16 тис. жителів.

"Точна кількість загиблих в Олешках і за його межами може ніколи не стати відомою, навіть якщо українські сили повернуть територію і зможуть провести розслідування на місці", - наголошують журналісти.

Російська влада не відповіла на прохання надати коментар журналістам.

Через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС Україна втратила від 35% до 40% запасів прісної води. Такий обсяг води Україна могла б споживати протягом року.

6 червня російські окупанти підірвали конструкції Каховської ГЕС. Підтоплені були населені пункти як на правому, так і на лівому берегах Херсонщини. За офіційними даними, внаслідок теракту РФ на Каховській ГЕС загинули 32 людини, ще 28 осіб - постраждали.

Зараз ви читаєте новину «Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі