вівторок, 05 вересня 2023 03:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський пілот, який пригнав в Україну Мі-8, розповів про загибель товаришів та долю "відмовників"

Російський пілот, який пригнав в Україну Мі-8, розповів про загибель товаришів та долю "відмовників"
Російський пілот Максим Кузьмінов пригнав в Україну гелікоптер Мі-8. Фото: Скріншот із відео

Російський пілот Максим Кузьмінов заявив, що втратив у війні з Україною 15-20 знайомих льотчиків.

Також розповів про долю тих, хто відмовився виконувати накази військового керівництва. Інтерв'ю з Кузьміновим опублікували на каналі Володимира Золкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Операція з російським вертольотом: Буданов розповів деталі

Відповідаючи на питання журналіста про те, скільки за весь час війни загинуло його знайомих льотчиків, Кузьмінов сказав: "Достатньо... З моїх знайомих, може, 15-20 осіб. Прям яких я особисто знав, з якими перебував у якихось стосунках. Не просто так, один раз бачив".

За його словами, серед льотчиків РФ є так звані "відмовники".

"Про це не говорять просто нікому... Коли був заколот (Пригожина – Gazeta.ua) і коли були накази летіти, були хлопці, які відмовилися летіти. І що ви думаєте? Через пів години приїхала машина, їх в наручники і кудись відвезли", - розповів Кузьмінов.

Він уточнив, що летіти відмовилися мінімум дві людини.

Пілот також додав, що вертольотів і літаків у Росії "дуже багато". Йдеться про сотні одиниць. Кузьмінов зазначив, що забезпечення особового складу погане. За його словами, його зарплата становила 150 тис. рублів (близько 57 тисяч гривень, – Gazeta.ua).

23 серпня російський пілот Максим Кузьмінов здався Україні, перегнавши гелікоптер Мі-8 окупантів в Харківську область. Його вчинок був узгоджений з ГУР України. Спецоперація мала кодову назву "Синиця". російському пілоту організували безпечний повітряний коридор, він летів на гранично малій висоті в режимі радіомовчання.

Кузьмінов пояснив, що вчинив так, оскільки виступає проти агресивної війни і не хоче бути причетним до військових злочинів.

Росіянин сам вийшов на зв'язок з українськими розвідниками, йому запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію та винагороду. Його сім'ю вивезли з РФ в безпечне місце.

Зараз ви читаєте новину «Російський пілот, який пригнав в Україну Мі-8, розповів про загибель товаришів та долю "відмовників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі