середа, 11 жовтня 2023 09:49

Різдвяний піст 2023: нова дата, заборони та кому їх можна не дотримуватись

Різдвяний піст 2023: нова дата, заборони та кому їх можна не дотримуватись
Як харчуватись у Різдвяний піст: назвали дні сухоїдіння Фото: pinterest

Цього року за новим церковним календарем ПЦУ Різдвяний піст змістився в датах. Він розпочнеться 15 листопада і закінчиться 24 грудня.

Раніше, коли святкування Різдва припадало на 7 січня, то і піст мав інші дати - з 28 листопада по 6 січня.

Віряни дотримуються посту напередодні Різдва Христового. Цей період триває 40 днів і допомагає очистити тіло та душу перед важливим церковним святом.

Gazeta.ua розповість, як харчуватись по днях під час Різдвяного посту.

Різдвяний піст розділений на три етапи

перший: від 15 листопада до 6 грудня;

другий: від 7 грудня до 18 грудня;

третій: від 19 грудня до 24 грудня.

Кожен з цих етапів відрізняється різними правилами щодо харчування.

Перший етап. Дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах і суботах, неділях. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п'ятницю — сухоїдіння.

Другий етап. Дозволяється їсти рослинну їжу без олії по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п'ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А на вихідних можна додати до раціону рибу та олію. Дозволено на вихідні пити вино.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поститись будемо менше: опублікували новий календар

Третій етап. Найсуворіший. Можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п'ятниця — сухоїдіння.

Заборонено їсти яйця, сир, сметану, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло, м'ясні бульйони, м'ясо.

Дозволено фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи, бобові.

Кому можна не постити

Церква дозволяє пропускати піст вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років.

Також поститися не можна тим, хто хворіє на рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит з підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади.

Що не можна робити

Під час посту у церквах не проводять вінчання.

У цей час необхідно відмовитися від відвідування розважальних закладів та заходів.

Під час посту не можна лаятися, поганословити, думати про щось погане. Думки повинні бути чистими, оскільки піст – час підготовки до свята Різдва Христового.

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань. Головним завданням під час посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Важливо намагатися стати ближчими до Бога, а для цього потрібно відмовитися від усього того, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію 1 вересня.

Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний піст 2023: нова дата, заборони та кому їх можна не дотримуватись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі