середа, 03 серпня 2016 15:27

"Розрекламовані в'язні більш пріоритетні для влади" - у Києві святкували день народження Валентина Виговського

"Розрекламовані в'язні більш пріоритетні для влади" - у Києві святкували день народження Валентина Виговського
Фото: gazeta.ua

3 серпня політв'язню Валентину Виговському, якого понад 2 роки утримують у Росії, виповнилося 33 роки.

О 10:30 біля будівлі Українського дому збираються родичі та активісти, які хочуть привітати політв'язня. Усього прийшли близько 50 осіб.

Волонтери організації "Майдан SOS" одягнені у футболки з портретом Валентина. Дехто тримає плакати, на яких написані вітання з днем народження. За 22 місяці він не отримав жодного листа. Усі охочі пишуть привітання Валентину Виговському та згодом складають листи у паперові літачки.

"Ми отримали від Валика лише одного коротенького листа. Це було на початку червня. Він писав, що перевели до одиночної камери, підстригли та одягнули в тюремну форму. Писав, що його тримають у безпечному місці, бо взагалі у в'язниці сидять люди з кримінальним минулим: крадії та вбивці. Більше листів від нього ми не отримували. Ми не знаємо, чи доходять до нього наші листи. Валик писав, що для нього важливо відчувати підтримку свого народу. Він казав, що якщо знадобиться, то готовий померти за свою батьківщину. Тому сподіваємося, що він отримає листи, які ми написали зараз", - каже мати ув'язненого Галина Виговська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Майдані відзначили 40-річчя Сенцова

"Валентин засуджений до 11 років позбавлення волі, - розповідає адвокат ув'язненого Роман Потикало. - Зараз він уже перебуває у колонії суворого режиму в Кіровській області. Мати надію на російську Феміду, що вона прийме відповідне рішення і звільнить Валентина, - це не поважати себе. Є надія на допомогу Європейського суду з прав людини, але найвірогідніше очікувати на політичні домовленості щодо обміну усіх наших в'язнів. Хоч Валентин і є у списку політв'язнів, наша влада не докладає активних дій щодо його звільнення. Наша влада розставляє певні політичні пріоритети, за якими одна людина важливіша для обміну, інша - менш важлива. У першу чергу ведуть роботу зі звільнення пропіарених в'язнів - Савченко, Сенцова і Кольченка. Інших залишають на потім. Зараз Валентин сидить в одиночній камері та не має зв'язку із зовнішнім світом. Загальний стан здоров'я задовільний, але через погане освітлення почав падати зір".

Після офіційної частини усі гості влаштували невеличкий флешмоб: одночасно запустили у небо паперові літаки. Гості сподіваються, що тепер Валентин частіше отримуватиме листи від небайдужих українців, а влада зробить все можливе для його повернення в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройшов пікет проти викрадень людей у Криму

"Валентин ніколи не мав приналежності до політики. Він захоплювався авіаційною технікою, мав власний бізнес і ростив сина. Тому все, що йому пред'являють - повна нісенітниця. Можна говорити, що кримінальна справа повністю сфабрикована", - каже дядько ув'язненого Анатолій Виговський.

У серпні 2014 року окупаційна влада затримала 32-річного бізнесмена Валентина Виговського і вивезла в РФ. Звинувачений у шпигунстві, провів 15 місяців у Лефортово, чекаючи суду. Половину цього часу консули безуспішно намагалися вибити дозвіл на зустріч із затриманим. Лише в грудні 2015-го Виговський отримав вирок у вигаданому звинуваченні – 11 років суворого режиму. Процес у його справі був закритим.

Зараз ви читаєте новину «"Розрекламовані в'язні більш пріоритетні для влади" - у Києві святкували день народження Валентина Виговського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі