вівторок, 30 вересня 2008 11:08

"Золоті ворота" знову почали руйнуватися

"Золоті ворота" знову почали руйнуватися

Столичні "Золоті ворота" знову руйнуються.

Заслужений архітектор України Микола Левчук вважає, що тріщини між дерев"яними колодами пам"ятки виникли через непрофесійні дії виконавців робіт. За його словами, дерево було оброблене не так, як слідує, і колоди були не дуже щільно покладені.

У той же час автор проекту реставрації Золотих воріт Олена Барановська стверджує, що дерев"яні колоди легко можна замінити, а сам пам"ятник не руйнується. "Дерево порепалося виключно через страшну спеку, яка була в серпні", - підкреслила вона.

Думки архітекторів про доцільність останньої реставрації Золотих воріт майже співпадають. Різниця лише в тому, що у кожного з них власне бачення того, як краще зберігати дорогоцінні руїни. Професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Лариса Скорик раніше відзначала, що гроші, витрачені на реставрацію, краще було б витратити на консервацію руїн Золотих воріт під скляним ковпаком. А ось архітектор В"ячеслав Пекло вважає, що реставрацію взагалі не варто було починати, а замість цього потурбуватися про збереження руїн. "Теперішня конструкція не відтворює дух того часу", - упевнений він.

Нагадаємо, музей "Золоті ворота" був відкритий після реконструкції в кінці минулого року.

Орієнтовна вартість його реставрації складає 6 млн.грн. У 2007 році на ці цілі з міського бюджету "Софії Київською" перераховано 2 млн.грн. Всього минулого року на реставрацію музею Кабмін виділив 4 млн. 153 тис.грн.

Золоті ворота - історичний в"їзд до Києва, головних, тріумфальних воріт стародавнього Києва. Свою назву отримали від Золотих воріт Константинополя, що виконували аналогічні функції. Золоті ворота були одними з трьох великих міських воріт, споруджених при Ярославі Мудрому. Будівництво воріт разом з Софійським собором згадується в літописі під 1037 роком. В 1982, до 1500-річчя Києва, Золоті ворота були повністю реконструйовані, не дивлячись на те, що не збереглося достовірних зображень або планів того, як вони виглядали в давнину. Пам"ятник входить до складу Національного заповідника "Софія Київська", а також в список пам"ятників ЮНЕСКО, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «"Золоті ворота" знову почали руйнуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі