пʼятниця, 21 серпня 2009 18:08

"За роки незалежності Україна мала три досягнення"

"За роки незалежності Україна мала три досягнення"

За кілька днів Україна святкуватиме черговий День Незалежності. Голова міжфракційної групи британського парламенту з проблем України Джон Ґроґан розповів, чого вдалося досягти за цей час.

Джон Ґроґан уважає, що Україна за роки незалежності мала три найважливіші досягнення.

По-перше, було встановлено демократію у найширшому розумінні. Це – чесні, справедливі вибори, досягненню яких сприяла Помаранчева революція. Незважаючи на недоліки української системи у сфері грошей і корупції, що не припиняється, Україна належить до сім"ї демократій.

По-друге, сформувалася тотожність нації. Ідентичність українців є набагато сильнішою, ніж була 20 років тому. Думаю, що це стосується, як україномовних, так і російськомовних громадян. Сьогодні значно важче уявити сценарій розпаду України, тоді як 20 років тому багато коментаторів уважали це за можливе.

По-третє, економіка розвинулася досить швидко, хоча нині вона й переживає проблеми. Однак Україна має великий потенціал.

Джон Ґроґан також відзначає, що для майбутнього України надзвичайно важливо вирішити енергетичні проблеми.

"Очевидно, що енергетика ставить Україну у контекст Росії та Європейського союзу. Інтересом усієї Європи є те, як ці проблеми вирішуватимуться у наступні роки. Підозрюю, що це може бути однією з точок напруженості у закордонній політиці. Якби Україна, ЄС і Росія могли стабілізувати енергетичні взаємини, це було б чудово для економічного розвитку України. Проте це легше сказати, ніж зробити", - зазначив Джон Ґроґан.

За матеріалом Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «"За роки незалежності Україна мала три досягнення" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі