понеділок, 18 грудня 2023 15:30

Спецтема: Війна Росії проти України

ППО України може постраждати через брак фінансування США

ППО України може постраждати через брак фінансування США
Президент Зеленський під час візиту до США / East News

Стаття на сайті CNN

В Україні розвивається проблема "потонути". Важко чітко сказати, наскільки погано йде для українців війна.

Відверта публічна оцінка того, наскільки погано вона йде, може бути нерозумним кроком, бо це може призвести до виснаження морального духу та підтримки. Після того, як Барак Обама посилив війська в Афганістані, громадська підтримка війни впала, частково через відсутність реалізму щодо того, як йде війна.

Надзвичайно погане уявлення України про свої проблеми здебільшого пояснюється короткозорістю її союзників.

Відсутність розуміння в деяких частинах Конгресу США вражає. Минулого тижня один конгресмен запропонував Україні назвати кінцеву ціну та конкретну просту ціль війни. Це приголомшливо після двох американських воєн, які тривали два десятиліття, і коштували трильйони доларів, що пам'ять членів Конгресу така коротка, а розуміння настільки обмежене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Натомість Київ постійно вказує на минулі успіхи та майбутні цілі. Вони повернули приблизно половину території, яку Росія захопила у 2022 році. Вони завдали стратегічної шкоди її присутності в Чорному морі. У них є план на 2024 рік, сказав Зеленський, але він секретний.

Проте, по правді кажучи, головним для Києва має бути те, наскільки невимовно похмурими зараз є для них лінії фронту. Майже в усіх напрямках новини похмурі. Російські війська відокремлюють частини Авдіївки, ще одного міста, яке Москва готова взяти тисячі життів, попри його мінімальну важливість. Уздовж запорізького фронту, де був контрнаступ, російські підрозділи повернулися з новою силою, а оборона коштує Україні дорого. Київ зробив відважний ривок через річку Дніпро, трохи просунувшись до російських рубежів. Втрати величезні, їхні лінії постачання проблематичні, а перспективи туманні.

Першою, коли закінчаться гроші США, постраждає ППО

Зараз Київ майже щоночі стикається з атаками крилатих ракет, які здебільшого стримуються ППО, кажуть українські чиновники. Поки ці засоби захисту триватимуть, Україна може мати шанс увійти у весну з недоторканою інфраструктурою. Але, за словами членів адміністрації Джо Байдена, першою, коли закінчаться гроші США, постраждає ППО,

У Володимира Зеленського був справді жахливий минулий тиждень. Його команда сурмила про символічну перемогу переговорів про вступ в ЄС, і він назвав це ознакою того, що "історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу". Але для реального членства в ЄС війна має закінчитися, і вона має закінчитися тим, що Україна залишиться життєздатною державою. Жодна з цих речей наразі не гарантована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Замість цього Зеленський має показати хоробрість перед двома терміновими фінансовими катастрофами за чотири дні. Рішення Угорщини накласти вето на виділення ЄС $55 млрд для військових зусиль України було зустрінуте запевненнями офіційних осіб ЄС, що на початку січня, ймовірно, відбудеться одноголосне позитивне голосування. Але Віктор Орбан – правий популіст із незрозумілою прихильністю до обвинуваченого військового злочинця Володимира Путіна – відкрив двері для роз'єднання Європи. Згуртованість Заходу досі була винятковою. Вибори в Європі та коливання, які попереду, ймовірно, спричинять більші вимоги до дипломатії та відповіді щодо того, чим закінчиться війна.

Поїздка Зеленського до Вашингтону та його щирі благання провалилися. Навіть якщо Вашингтону вдасться відновити фінансування на початку наступного року, це вже зашкодило Україні. Зволікання і політичний театр зробили життєво важливу допомогу, захистити європейських союзників США по НАТО від втягнення в найгіршу сухопутну війну в Європі з 1940-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Дискусія в Конгресі була не про війну в Україні, чи про ефективність Києва, чи про контрнаступ, який провалився, а набагато дрібнішою. Це була торгівля око за око щодо прикордонної політики США в поєднанні з необґрунтованими вимогами до українців передбачити майбутній перебіг війни. Це приголомшливий провал американської зовнішньої політики, наслідки якого відлунюватимуться протягом наступних десятиліть. Із тих пір, як у британського прем'єра Невіла Чемберлена в руках був аркуш паперу, який свідчить про те, що з нацистами можна вести переговори, на карту поставлено так багато.

Похмура військова картина для України була до того, як Конгрес призупинив допомогу. Майбутній виклик – можливість того, що Україна може зіткнутися з Росією без підтримки НАТО. Він обтяжує уми тих, хто має зосередитися на майбутніх зимових битвах.

Відсутність грошей від США чи ЄС означає, що більша частина України опиниться під російською окупацією в найближчі два роки

"Без допомоги нам кінець", - сказав один похмурий український медик у четвер, який втратив колеги влітку. Іншим військам вдається бути більш стоїчним і наполягати, що вони продовжуватимуть битися, бо у них немає вибору. Але не сумнівайтеся - відсутність грошей від США чи ЄС або лише одного з них цілком ймовірно означає, що більша частина України опиниться під російською окупацією в найближчі два роки.

Це поставило б войовничу, надзвичайно заряджену, з жагою помсти російську армію прямо біля кордонів НАТО, що одразу стало б проблемою для Вашингтону. Бо поза договором НАТО про взаємну оборону, на суто практичному рівні, безпечні та вільні демократії в Європі - ключові торговельні партнери та основа глобального впливу США.

Проте Зеленський зіткнувся з союзником у США, який настільки розколотий і невіглас в частині своєї політики, що йому доводиться вдавати, що все не так погано. Визнання, що Україна бореться, підкріплює аргумент, що немає сенсу її фінансувати. Якщо він каже, що Україна перемагає, то навіщо йому ще допомога? Якщо це безвихідь, то це не так уже й погано після двох років війни?

Деякі маргінальні республіканці наполягають, що Росія завжди перемагала, тож навіщо відкладати неминуче, надаючи допомогу, яка призводить до вбивства українців? Тим, хто хоче сказати "ні" Україні, не потрібно виправдання. Але це відкладає наступне, темніше запитання - коли ви нарешті скажете "ні" Москві? Скільки України чи, може, пізніше її сусідів в
Європі Путіну буде прийнятно підпорядкувати чи зрівняти їх із землею?

Переклад Gazeta.ua



Зараз ви читаєте новину «ППО України може постраждати через брак фінансування США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі