вівторок, 13 травня 2008 14:31

Птахи змогли пристосуватися до глобального потепління

Птахи змогли пристосуватися до глобального потепління
Один з видів птахів вже пристосувався до глобального потепління. Такого висновку дійшли вчені Великої Британії, яким вдалося зафіксувати зміну часу кладки яєць в одній з популяцій великих синиць (parus major). На думку біологів, до зсуву строків розмноження призвело підвищення середньорічної температури в Європі.

Дослідники з Оксфордського (Unversіty of Oxford) та Единбурзького (Unіversіty of Edіnburgh) університетів опублікували в журналі Scіence результати аналізу майже піввікових спостережень за великими синицями. Було встановлено, що за останні 47 років їхні пташенята стали вилуплюватися на два тижні раніше.

Такий зсув у часі викликаний більш раннім строком появи гусені - зимового п"ядака, що становить 90% всієї біомаси комах у регіоні перебування "вітрил". У свою чергу передчасне розмноження цих гусениць стало, на думку вчених, наслідком потепління клімату.

Тепер вчені з Оксфорда та Хетерена планують провести спільне дослідження причин різних еволюційних "відгуків" у рамках одного виду на прикладі parus major, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Птахи змогли пристосуватися до глобального потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі