четвер, 13 березня 2008 08:46

Президент Сербії підпише розпорядження про розпуск парламенту

Президент Сербії Борис Тадіч у четвер вранці підпише указ про розпуск Скупщини (парламенту) і призначення дострокових парламентських виборів, підтвердила в середу прес-служба президента.

Таким чином, Тадіч практично повністю використовує відведений за законом ліміт часу в 72 години на ухвалення рішення від моменту надходження його з уряду. Очікується, що датою голосування стане 11 травня, оскільки цього дня в Сербії пройдуть місцеві вибори.

У понеділок зі зверненням про дострокове проведення виборів кабінет міністрів звернувся до президента. За сербським законодавством, Тадіч протягом трьох діб після рішення уряду має або підписати указ про розпуск парламенту, або заявити, що не збирається цього робити.

Перешкод для ухвалення рішення про розпуск не залишилося. Згідно із законом, парламент після указу президента не може бути розпущений тільки в період надзвичайного стану чи військового часу. Ще до постановки на голосування в уряді питання про позачергові вибори Тадіч заявив, що готовий на найкардинальніші заходи для виходу з кризової ситуації, в якому опинився уряд через внутрішні політичні розбіжності.

Після підписання розпорядження про розпуск парламенту і призначення нових виборів буде доставлено спікерові палати Оліверу Дулічу. За конституцією країни, після розпуску Скупщина має право завершити поточні проекти або у виняткових випадках ухвалити які-небудь невідкладні рішення.

З ініціативою про проведення дострокових виборів минулої суботи виступив прем"єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца. За його словами, серйозні суперечності в кабінеті міністрів, сформованому за принципом коаліції, не дозволяють ухвалювати рішення з життєво важливих для країни питань, зокрема, подальшого рішення проблеми збереження Косова у складі Сербії.

У зв"язку з цим він запропонував провести дострокові парламентські вибори, щоб сформувати новий уряд: за законом саме на депутатів парламенту покладена функція розподілу міністерських портфелів.

За задумом Коштуніци, лідера Демократичної партії Сербії, нові парламентські вибори зможуть перерозподілити місця в Скупщині таким чином, що депутати, які дотримуються політики прем"єра зі збереження Косова у складі Сербії, зможуть вибрати уряд що складається з його однодумців.

У нинішньому коаліційному уряді проєвропейськи налаштовані міністри блокують ініціативи Коштуніци. В основному йдеться про намір прем"єра припинити процес зближення Белграда з Брюсселем через визнання багатьма країнами ЄС незалежності Косова від Сербії.

Для Тадіча ж нові парламентські вибори – шанс довести своїм політичним опонентам, що його політика щодо зближення з ЄС користується популярністю у народу. Президент, який очолює Демократичну партію, також сподівається отримати більшість мандатів у новому парламенті. Нові вибори Тадіч вже назвав "другим таймом" президентських, які пройшли в лютому нинішнього року.

При цьому президент і прем"єр, що стали політичними супротивниками, обидва виступають за збереження Косова у складі Сербії, але власне шляхи вирішення цієї проблеми бачать по-різному, що й призвело до серйозної кризи в кабінеті міністрів.

Попередні вибори до парламенту країни відбулися 21 січня 2007 року. На них перемогла Сербська радикальна партія, формальним лідером якої є Воїслав Шешель, який знаходиться в Гаагському трибуналі за підозрою у військових злочинах. Демпартія Тадіча посіла друге місце. Коаліція з ДПС Коштуніци і партій "Нова Сербія" Веліміра Іліча здобула третє місце, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Президент Сербії підпише розпорядження про розпуск парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі