понеділок, 10 березня 2008 19:29

Правозахисники ініціюють створення трибуналу з тортурів у Росії

Російські правозахисники мають намір створити громадський трибунал для розслідування злочинів проти людяності в Росії. Його головне завдання - боротьба з тортурами і вбивствами ув"язнених.

"За нашими відомостями, десятки колоній перетворилися на так звані зони-катівні, в яких в"язнів регулярно піддають колективним покаранням і тортурам, а скарги ув"язнених не розглядаються", - йдеться в заяві ініціативної групи, в яку входять правозахисники Людмила Алексєєва, Лев Пономарьов, Андрій Бабушкін, Валерій Борщев та інші.

Кількість бунтів у російських колоніях рік за роком збільшується: якщо в 2003 році в колоніях були три бунти, то в 2007 році - 12.

"Ми пишемо листи (про порушення прав ув"язнених - прим. ред.) до системи виконання покарань, до Генпрокуратури, а нам відповідають: "ваші факти не підтвердилися", - сказав голова руху "За права людини" Лев Пономарьов. - Ми говорили, що це рано чи пізно призведе до бунтів, тому що закручують гайки".

"Якщо ми за ґратами зупинимо тоталітаризм, тортури і насильство, то, можливо, і нашу країну ми врятуємо" - додає Пономарьов.

В інтерв"ю Бі-Бі-Сі один із колишніх ув"язнених Максим Зубрилін, який став інвалідом після ув"язнення у виправній колонії Єкатеринбургу, розповів, як його били в карцері.

"В карцері через день, може, два три люди постійно заходили і починали бити руками і ногами по всьому тілу, вони хотіли, щоб я щось підписав" - говорить Максим.

З в"язниці Максим вийшов напівпаралізованим інвалідом з тяжкими захворюваннями внутрішніх органів.

Випадок Максима не єдиний: в лютому на сайті YouTube з"явилися відеозаписи, на яких ув"язнені тюрем у Росії піддаються тортурам з боку охоронців. На одному з відео видно в"язнів, яких б"ють прикладами люди у формі та масках. На другому відео голу людину, яка лежить на землі, б"є охоронець.

Тим часом, Федеральна служба виконання покарання (ФСИН) відкидає факти тортур в російських в"язницях.

"Бувають, звичайно, порушення, але це настільки маленькі порушення, що якщо ми звертатимемо на них увагу, то це буде неправітельно", - говорить в інтерв"ю Бі-Бі-Сі перший заступник директора Федеральної служби виконання покарання (ФСИН) Едуард Петрухін, - тортур, однозначно, немає", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники ініціюють створення трибуналу з тортурів у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі