неділя, 09 червня 2024 22:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Повітряні сили розкрили важливі деталі щодо передачі Україні винищувачів F-16

Повітряні сили розкрили важливі деталі щодо передачі Україні винищувачів F-16
Наразі чотири країни підтвердили, що передадуть Україні американські винищувачі F-16. Фото: Getty Images

Наразі чотири країни підтвердили, що передадуть Україні американські винищувачі F-16.

У майбутньому кількість таких держав може зрости. Про це розповів начальник авіації Командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов в інтерв'ю "Донбас Реалії".

Він нагадав, що майже всі країни, які мають F-16 на озброєнні, поступово переозброюються на F-35, тому кількість "вільних" винищувачів цього типу зростатиме, згодом їх можуть пропонувати Україні.

Бригадний генерал зазначив, що не всі обіцяні літаки прибудуть в Україну - деякі з них залишаться в центрах підготовки.

"Це будуть українські літаки, які будуть використовуватись для підготовки наших же пілотів. Тому цифра хай нікого не дивує. Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія не проти, щоб Україна завдавала ударів по Росії з F-16

За словами Голубцова, Повітряні сили розрахували необхідну кількість пілотів, інженерів та обслуговуючого персоналу аеродромів.

"В нас є певна кількість підготовлених аеродромів і ми знаємо цифру літаків, які зайдуть у першу чергу у цьому році. Ми знаємо, скільки зайде наступного року", - додав військовий.

Також він прокоментував заяву міністра закордонних справ Бельгії про те, що вони готові передати Україні 30 винищувачів до 2028 року.

"Він (цей рік - Gazeta.ua) прозвучав сьогодні, завтра може прозвучати 27-й, потім 26-й. Нам це сьогодні невідомо і, можливо, добре, що невідомо, тому що з кожною конференцією членів авіаційної коаліції ми отримуємо більш позитивні прогнози, більш реальні цифри, більше інформації, яка нам дозволяє цей процес зробити планомірним", - пояснив бригадний генерал.

Про появу перших F-16 в українському небі має говорити найвище військово-політичне керівництво, зазначив він.

"Я можу лише сказати, що відповідно до існуючих планів це буде в цьому році. А який місяць, який день, завтра чи в серпні, я думаю, я не в праві це коментувати. Але відповідно до тих планів, які в нас є, цей рік має бути в Україні з F-16", - додав військовий.

На питання про кількість винищувачів Голубцов відповів, що авіація воює парами, ланками, ескадрильями.

"Ми будемо починати з меншого і нарощувати. Я думаю, щонайменше ланка у нас точно буде. Щонайменше. Хоча це мінімум. Може бути і більше", - зазначив він.

Згідно з даними з відкритих джерел, зазвичай авіаційна ланка містить три-чотири літаки. Проте залежно від роду авіації, може складатися з різної кількості літаків.

Данія зобов'язалась передати 19 літаків F-16, котрі в 2000-х роках були модернізовані за програмою Mid-Life Update (MLU).

Майбутні українські винищувачі в ході програми MLU пройшли капітальний ремонт та отримали, зокрема, сучасніший радар AN/APG-66(V)2.

Данські винищувачі F-16 Україна має отримати вже влітку 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Повітряні сили розкрили важливі деталі щодо передачі Україні винищувачів F-16». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі