вівторок, 07 вересня 2010 12:36

Посол пообіцяв Москві не витісняти російську мову в Україні

Посол пообіцяв Москві не витісняти російську мову в Україні

Російська мова не витіснятиметься з України, а питання про її статус розглядатиметься в парламенті.

Про це заявив посол України в РФ Володимир Єльченко.

"Ніхто не збирається витісняти російську мову з України", - наголосив посол.

За його словами, за часів колишнього президента Віктора Ющенко, який пішов з посади в лютому 2010, після чергових президентських виборів, проводилася політика українізації.

Він наголосив, що нова влада на чолі з Віктором Януковичем більш лояльно ставиться до питання двох мов у країні, але поки не надає російській статус другої державної.

"До обрання Янукович заявляв, що українська буде єдиною державною мовою, але в країні в обов"язковому порядку буде впроваджена Європейська хартія регіональних мов", - підкреслив Єльченко.

За його словами, заяви окремих політиків мають право на існування, однак драматизувати ситуацію не варто, і всі ці питання будуть конструктивно обговорюватися у Верховній раді.

Зазначимо, парламентська коаліція українського парламенту підготувала законопроект про статус російської мови в Україні. Зокрема, документ визначає механізми надання російській мові статусу регіональної на окремих територіях. Так, мова має бути офіційно встановлена як регіональна там, де носіями мови є більше 10% населення області, міста чи району. Однак поки що законопроект не надійшов у парламент України.

Як повідомлялося раніше, у Партії регіонів зазначили, що надання російській мові статусу другої державної неможливе через відсутність закону про всеукраїнський референдум.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Посол пообіцяв Москві не витісняти російську мову в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі