пʼятниця, 27 серпня 2010 18:59

На Донеччині школярів примусово хочуть перевести до російськомовного класу

На Донеччині школярів примусово хочуть перевести до російськомовного класу

В одній зі шкіл у місті Вугледар Донецької області керівництво системи освіти намагається ліквідувати 11 клас з викладанням предметів українською мовою, заявляють у Конгресі українських націоналістів (КУН).

"У місті Вугледар у загальноосвітній школі N 1 ліквідують україномовний 11 клас, а учнів та їхніх батьків змушують писати заяви про перехід на російську мову навчання в загальноосвітню школу N 2", - йдеться в листі голови Донецької обласної організації КУН Марії Олійник на ім'я голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка, текст якого цитує прес-служба КУН.

За словами Олійник, дітей переводять у російську школу відповідно "до усної вимоги завідувача міським відділом освіти Войцеховського і міського голови Ширинського через недостатнє фінансування".

"Але гроші можна заощадити і на російськомовній школі. Чому потрібно економити саме на україномовній школі? Тільки на одне святкування дня міста з міського бюджету виділяють 90 тис. грн", - обурюється голова Донецької облорганізації КУН.

На її думку, чиновники Вугледара "проводять усвідомлену заплановану русифікацію".

"Звертаюся до голови ОДА Анатолія Близнюка з вимогою негайно втрутитися в конфлікт і дати дітям можливість навчатися українською мовою", - йдеться в листі Олійник.

Офіційної інформації місцевої влади стосовно даної події поки немає. Новий навчальний рік у шкільних закладах починається наступної середи.

Як повідомлялося, міністр освіти і науки України Дмитро Табачник доручив відкрити в двох україномовних навчальних закладах Луганська і Горлівки класи з російською мовою навчання.

У загальноосвітніх навчальних закладах Донецька державною мовою з нового навчального року будуть навчатися більше чверті всіх учнів, у дошкільних установах - майже половина.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині школярів примусово хочуть перевести до російськомовного класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі