середа, 16 квітня 2008 12:49

Після операції "людина-дерево" може рухати кінцівками (ФОТО)

Індонезієць Деде, кінцівки якого були спотворені гігантськими бородавками, відновлюється після чотирьох операцій.

Операції були проведені індонезійськими лікарями в лікарні Хасан Садікін (Hasan Sadikin Hospital), розташованій в Бандунзі (Західна Ява). У ході втручань, проведених протягом січня-березня, лікарі видалили з рук і ніг 36-річного Деде нарости, що важать більше 1,8 кілограмів.

Після операції пацієнт нарешті зміг розгледіти контури всіх десяти пальців на своїх ногах. Він може ходити без болю, а також тримати ручку - в лікарні він захопився розгадуванням головоломок судоку. Тепер Деде навіть користується мобільним телефоном без сторонньої допомоги.

У найближчі три місяці лікарі планують провести Деде декілька завершальних операцій. Його чекає пересадка шкіри зі спини і стегна для заміщення дефекту на кінцівках, повідомив його лікар Рахмат Діната (Rachmat Dinata). Для стимуляції противірусного імунітету і запобігання утворенню нових бородавок, Деде призначений курс вітаміну А. Тем не менше, ризик рецидиву залишається високим, відзначив Діната.

Нагадаємо, що "людина-дерево" Деде вже протягом 20 років страждає від величезних бородавок, через які його руки і ноги сталі схожі на сплутане коріння тропічної рослини. Відомий американський дерматолог Ентоні Гаспарі (Anthony Gaspari) дійшов висновку, що хвороба індонезійця викликана вірусом папіломи людини. Незвичайний розвиток захворювання американський лікар пояснював рідкісним генетичним дефектом, що ослабив імунний захист пацієнта.

Гаспарі збирався зайнятися лікуванням Деде проте міністр охорони здоров"я Індонезії Ситі Фаділа Супарі виступила проти його відправки за кордон. Влада країни побоювалася, що зразки тканин Деде будуть використані з комерційною метою. В даний час конфлікт з Гаспарі улагоджений, і він допущений до співпраці з місцевими лікарями, які займаються лікуванням "людини-дерева", повідомляє Лента.ру.

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Після операції "людина-дерево" може рухати кінцівками (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі