вівторок, 27 листопада 2007 16:37

"Людина-дерево" опинилася в центрі скандалу

"Людина-дерево" опинилася в центрі скандалу
Індонезійський рибак, у якого все тіло покрите деревовидними наростами, опинився в центрі міжнародного скандалу.

Міністр охорони здоров"я Індонезії, Ситі Фаділа Супарі, розкритикувала американського лікаря, який в даний час займається лікуванням 35-річного чоловіка, який страждає рідкісним захворюванням, що викликається вірусом папіломи людини.

Пані Супарі незадоволена тим, що доктор Ентоні Гаспарі вивіз зразки тканини і крові пацієнта в США. Вона стверджує, що ці зразки в майбутньому можна використовувати, щоб робити дорогі вакцини, які недоступні для бідних країн. Країнам, що розвиваються, таким як Індонезія, загрожує експлуатація, якщо вони не справляться з вірусною небезпекою, сказала Супарі.

Але її слова образили доктора Гаспарі, американського дерматолога з Університету штату Меріленд, який стверджує, що, хоча він і узяв зразки без дозволу, єдине, чим він керувався, було лікування хворого.

Рибак на ім"я Деде, який живе в селі на південь від столиці Джакарти, на руках і ногах має масивні, подібні до бородавок нарости, які протягом багатьох років ніхто не лікував.

"Ми дійсно брали зразки, і причина, по якій ми це робили, полягала в тому, щоб поставити діагноз", - сказав Гаспарі, підкресливши, що готовий у письмовій формі підтвердити, що зразки не призначені для комерційного використання.

Міністр Супарі, яка, до речі, свого часу відмовилася ділити зразки вірусу пташиного грипу ученими з інших країн, зробила свою заяву в неділю після повернення з конференції ВОЗ в Женеві.

"Ми обурені, тому що зразки були узяті у Деде без нашого дозволу", - сказала вона репортерам в лікарні, де зараз знаходиться Деде. "Якщо їх узяли за кордон, то там вони можуть перетворитися на дорогий товар", - додала вона.

Міжурядова конференція була націлена на відновлення глобальної системи обміну зразками вірусів. Індонезія - країна, що найбільш страждає від пташиного грипу. В цілому тут було зареєстровано 91 смертельних випадків.

Проте Супарі наполегливо відмовлялася ділити зразки смертельного штаму H5N1, поки не отримає гарантії, що вони не використовуватимуться для виробництва дорогих вакцин, повідомляє Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «"Людина-дерево" опинилася в центрі скандалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі