вівторок, 26 червня 2012 22:55

Півтори сотні мерів України нагодували відбивними
8

Фото: Фото: Марина Фролова

На першому поверсі школи №1 міста Українка на Київщині білими скатертинами накриті два 5-метрові столи із відбивними та млинцями із м'ясом. Так зустрічають мерів міст, що зібралися тут на сьому конференцію малих міст України.

На білих великих блюдах розкладена ціла молода варена картопля із зеленню в маслі. Також - смажена картопля, смажена риба, грецький салат, порізані огірки та помідори. У плетених корзинках - чорний та білий хліб. Із напоїв на столах лише вода у пластикових пляшках по 0, 5 л. Мер міста Тульчин на Вінниччині Валерій Весняний накладає собі у тарілку варену картоплю, а голова Погребища Анатолій Білик бере відбивну. Вони жують та весело спілкуються.

"Минулого року ми виграли проект на 500 тисяч гривень, - розповідає Весняний.- Проблема застосування цих грошей виникла на рівному місці. Згідно діючого законодавства застосувати їх ми не можемо. У програмі має бути закупівля машин, які повинні вивозити тверде побутове сміття. Це прості машини, але КРУ прийшло, порушило справу про нецільове використання коштів, і машини забрало".

За півкілометра звідси мери збираються у Будинку культури. Тут на вході висить табличка із написом "Партія регіонів. Українська міська організація ". На два дні запросили 300 мерів, а приїжджають 126. Житимуть у центрі професійного навчання Державної податкової інспекції в елітному поселенні Рудики.

"Я тут вже другий рік поспіль. Враження дуже хороші від гостинності, - каже мер Кривого Рогу Михайло Нечай.- Питання, які тут піднімаються, дуже актуальні, і у всіх вони однакові. Це наповнення бюджету, ремонт доріг, зовнішнє освітлення".

Багато запрошених приїхали потягом, лише деякі - на своїх авто із водіями. Представники малих міст Росії летіли літаком до "Борисполя". Біля входу паркуються "Ford", "Toyota", "Daewoo", "Mitsubishi" і "Audi Q7", вартістю близько $83 тис. Немає міністра ЖКГ Анатолія Близнюка через колегію в міністерстві, також губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка, який брав участь в інвестиційному форумі у Вишгороді.

Гостей пригощають розчинною кавою в паперових стаканчиках, чаєм та булочками із маком. Конференція починається із запізненням на півгодини. Виступає мер Українки Павло Козирєв. Він - голова Асоціації малих міст України.

"Мені дуже приємно, що Українка стала неформальною столицею малих міст, - каже Козирєв.- Тема сьогоднішньої нашої події - нехай пробачать мене за це слово, - сміття. Якщо когось це слово ще не зачепило, то зачепить. Що ми, міські голови, можемо зробити, щоб вирішити проблеми зі сміттям? Асоціація малих міст України святкує своє 20-річчя, і в гості завітали мери малих міст Росії та голова Союзу малих міст Росії Євген Марков. Ввечері на набережній міста планується товариський футбольний матч між російськими та українськими колегами".

Після Козирєва слово бере голова Держінспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов. 15 хвилин зачитує з аркушів доповідь про роботу своєї інспекції. Читає російською і не завжди з першого разу прочитує слова. Мери його не слухають. Дехто куняє, дехто грає в ігри на мобільному. Після цього він та мер Українки підписують меморандум про співробітництво між інспекцією та Асоціацією.

Директор департаменту благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіонбуду Олександр Ігнатенко півгодини розповідає про проблеми вивезення сміття.

"В селах відсутня така послуга як вивезення побутових відходів. В країні понад 4 тисяч сміттєвозів, з який 70 відсотків зношені. Треба будувати 650 нових полігонів для сміття. Проблема - це легкі кульки. Вони висять на всіх деревах та забивають русла річок", - сказав він.

О 13.00 всі розходяться. За 3 години встигають виступити десятеро. 27 червня мерів повезуть на екскурсію до парку "Київська Русь" у селі Копачів.

Зараз ви читаєте новину «Півтори сотні мерів України нагодували відбивними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі