четвер, 27 липня 2006 19:58

Польські водолази виявили на дні моря авіаносець Гітлера

Польські водолази знайшли на дні Балтійського моря авіаносець "Граф Цеппелін".

Проржавілий і напівзруйнований корпус авіаносця знайшли неподалік від Гданьскої затоки. Точне місцезнаходження корабля було таємницею кілька десятків років, з того моменту, як "Графа Цеппеліна" затопили у серпні 1947 року.

Цей корабель, спущений на воду в 1938 році, був надією Гітлера, який розраховував з його допомогою панувати в північних морях. Проте через протиріччя між командуванням корабель так і не задіяли у війні, незважаючи на те, що у 1942 році його будівництво завершили.

Наприкінці війни корабель знаходився в Штеттіні (зараз - польське місто Щецін), і використовувався як плавуча казарма. У квітні 1945, коли німецькі війська залишали місто, авіаносець затопили на мілководді .

Після закінчення війни його підняли сили ВМФ Радянського союзу, частково відремонтували і якийсь час використовували для перевезення з Німеччини в СРСР верстатів. Але за згодою між державами-членами антигітлерівської коаліції про розподіл флотів Німеччини, Японії і Італії, "Граф Цеппелін" входив у число кораблів, що підлягають затопленню.

У серпні 1947 року авіаносець відбуксирували на полігон біля польського узбережжя і він став мішенню для бомбардувальників і торпедоносців авіації ВМФ СРСР. Авіаносець затонув на глибині 250 метрів.

"Граф Цеппелін" був одним із найбільших авіаносців, побудованих наприкінці 30-х початку 40-х років. Він мав довжину 262 метри, повідомляє Обозреватель.

Зараз ви читаєте новину «Польські водолази виявили на дні моря авіаносець Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі