четвер, 03 липня 2008 08:32

Польща та США завершили переговори про розміщення ПРО

Польща та США завершили переговори про розміщення ПРО
США завершили переговори з Польщею про розміщення елементів ПРО на її території. Про це повідомив в четвер заступник глави МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

За словами Ващиковського, який виступав головним парламентером з США по питанню ПРО, результати роботи були передані главі МЗС Польщі Радославу Сікорському і польському прем"єр-міністрові Дональду Туску, який повинен ухвалити остаточне рішення про розміщення в Польщі ракет-перехоплювачів. Ні Сікорський, ні Туск поки не виступили з офіційним коментарем.

Представник Держдепартаменту США Том Кейсі, зі свого боку, заявив, що "переговори в цілому завершені, проте домовленість поки не досягнута". Він, проте, не надав ніяких подробиць, а також не назвав навіть приблизної дати очікуваної відповіді польської сторони, як і Ващиковський.

Нагадаємо, переговори про розміщення 10 ракет-перехоплювачів на території Польщі велися близько півтора року. За задумом США, ці ракети разом з радаром ПРО, який буде розміщений в Чехії, повинні послужити захистом безпеки країни від можливої ракетної загрози з боку Ірану і Північної Кореї.

У обмін на розміщення ракет Польща висунула ряд умов, зокрема зажадала від США профінансувати модернізацію польської армії. У березні 2008 року на переговорах Туска і президента США Джорджа Буша була досягнута домовленість з цього питання. Як заявив тоді Туск, США погодилися виконати і інші умови Польщі.

9 липня до Варшави прибуде держсекретар США Кондолізза Райс. Очікується, що під час свого візиту до Польщі вона може оголосити про досягнення угоди з питання розміщення ПРО. Нагадаємо, про розміщення радара США і Чехія домовилися в квітні 2008 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Польща та США завершили переговори про розміщення ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі