вівторок, 01 жовтня 2024 12:19

Загиблому пілоту "Джусу" посмертно присвоєне звання Героя України

Загиблому пілоту "Джусу" посмертно присвоєне звання Героя України
Льотчику Андрію Пільщикову присвоєне звання Героя України посмертно. Фото: forbes.ua

У День захисників і захисниць України президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому льотчику Андрію Пільщикову-"Джусу".

Почесне звання пілоту присвоєно посмертно. Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Пільщикову Андрію Борисовичу - майору (посмертно)", - йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати пілота "Джуса" сіла в кабіну винищувача F-16

Андрій Пільщиков загинув у авіакатастрофі 25 серпня 2023 року. Тоді на Житомирщині зіткнулися два українські тренувально-бойові літаки. Окрім "Джуса" загинули ще двоє пілотів - В'ячеслав Мінка та Сергій Проказін.

Пільщиков родом із Харкова. Авіації він присвятив вісім років життя. Із початку повномасштабної війни мав понад 500 годин нальоту. Удостоєний низки державних та відомчих нагород.

"Джус" був пілотом 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр". Збірний образ її льотчиків за мужні дії при обороні столиці та області від ворожих літаків отримав назву "Привид Києва".

Окрім того, Андрій Пільщиков активно лобіював серед громадськості Заходу надання Україні сучасних винищувачів F-16.

На честь загиблого українського військового льотчика Андрія "Джуса" Пільщикова перейменують вулицю у Солом'янському районі Києва.

Автор відповідної петиції Антон Осьмак пропонував перейменувати на честь загиблого пілота вулицю Зеленогірську, аргументуючи це тим, що вона походить від назви російського міста Зеленогірськ.

Зараз ви читаєте новину «Загиблому пілоту "Джусу" посмертно присвоєне звання Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі