пʼятниця, 22 травня 2009 14:55

Майже всі південноосетини стали росіянами

Майже всі південноосетини стали росіянами
Більше 90% населення Республіки Південна Осетія отримали паспорти громадян Російської Федерації, повідомив посол Російської Федерації в Республіці Південна Осетія Ельбрус Каргієв.

"З вересня 2003 року по 2008 рік МЗС Росії видав громадянам Південної Осетії 32 тис. 519 російських паспортів, а це більше 90%. У Абхазії цей відсоток нижчий", - сказав посол в п"ятницю на прес-конференції в Цхінвалі.

Каргієв відзначив, що зараз проводиться обмін російських закордонних паспортів у деяких категорій. При цьому перевага, за його словами, віддається пенсіонерам, у яких 5-річний термін паспорта закінчився, щоб не зірвати виплату пенсій. Далі йдуть діти, які вступають до ВНЗ.

"З визнанням незалежності Південної Осетії регламент, що діяв в умовах невизнаної республіки, перестав діяти. Тепер по відношенню до громадян Південної Осетії діє звичайний порядок набуття громадянства, яке здійснюється на підставі закону Російської Федерації", - повідомив посол.

Кажучи про майбутні вибори до парламенту Південної Осетії, Каргієв розповів, що зустрічався з керівниками всіх чотирьох партій, які братимуть участь у виборах.

"У бесіді з майбутніми парламентаріями ми чітко заявили як представники іноземної місії в Південній Осетії, що не маємо права втручатися у внутрішні справи або ж віддавати якісь преференції якоїсь окремої партії", - підкреслив російський посол.

За його словами, під час зустрічей з лідерами партій було надзвичайне приємно почути, що в зовнішній політиці всі вони дотримуються політичного курсу Росії.

Він нагадав, що це перша серйозна політична кампанія, яка проводиться в умовах визнаної держави, і висловив упевненість в тому, що вдасться "показати світовій спільноті, що тут є вже зародки демократії, є держава, яка стоїть на шляху становлення".

Стосовно режиму проходження кордону на посту "Нижній Зарамаг", Каргієв повідомив: "Днями письмово нас сповістили з Москви, що урядом Російської Федерації підписано розпорядження про те, що на російсько-південноосетинському кордоні буде такий же режим роботи, що і в країнах СНД".

Він пояснив, що громадяни третіх країн перетинатимуть кордон в загальному порядку. "Єдине, що вони мають, - заздалегідь отримати двократну візу, оскільки з третіх країн вони в"їжджатимуть і повертатимуться через Росію. Ця процедура вимагає декількох днів оформлення", - сказав посол.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Майже всі південноосетини стали росіянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі