понеділок, 18 лютого 2019 10:57

Після мирної ходи до Верховної Ради почалися криваві розстріли активістів
8

5 років тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності.

Річниця Революції Гідності: 18 лютого почалися криваві розстріли активістів
Фото: Вікіпедія
Річниця Революції Гідності: 18 лютого почалися криваві розстріли активістів
Річниця Революції Гідності: 18 лютого почалися криваві розстріли активістів
Річниця Революції Гідності: 18 лютого почалися криваві розстріли активістів
Річниця Революції Гідності: 18 лютого почалися криваві розстріли активістів

Те, що починалося як мирний хід, переросло у криваве протистояння, в якому спочатку на активістів напали озброєні тітушки, потім людей добивали силовики, пише ТСН.

Внаслідок протистоянь із правоохоронцями загинуло 23 активісти.

Зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України. Вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні. В першу чергу - обмежити повноваження президента України шляхом внесення змін до Конституції України.

Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з так званими "тітушками" вчинили жорстокий силовий розгін ходи. Застосовували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю.

Як наслідок, того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 осіб, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 - тяжкі, 85 - середньої тяжкості.

Пізніше, у ніч на 19 лютого 2014 року, під виглядом проведення АТО, відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок України. У результаті протистоянь того дня загинуло 16 осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 - тяжкі, 31 - середньої тяжкості.

У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи.

У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні - були заарештовані та зазнали тортур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський режисер зняв фільм про Революцію гідності

Цьогоріч у Михайлівському золотоверхому соборі у столиці учасники Революції гідності, медики Майдану й волонтери отримали медалі із особистим благословенням патріарха Філарета. Нагороду заснували ще у 2015, і щороку її отримують учасники Революції гідності, військові і громадські діячі. Після церемонії відбулась панихида на згадку за загиблими під час буремних подій в центрі Києва.

Майже половина українців вважають, що Революція Гідності 2013-2014 років була усвідомленою боротьбою із захисту прав, а 35% - боротьбою за незалежність. Водночас, 15% підтримує думку, що Євромайдан був переворотом за підтримки Заходу.

Cлідчі зібрали документи та завершили дії щодо осіб, які віддавали накази стріляти у людей під час Революції гідності в лютому 2014 року, сказав генпрокурор Юрій Луценко.

100 вбитих, 1500 поранених - це величезна кількість учасників суду. Слідство і незалежна експертиза підтвердили, що накази і дії Януковича, Захарченка, Якименка і низки інших діячів правоохоронного блоку стоять у прямому причинно-наслідковому зв'язку зі смертями і пораненнями на Майдані.

Зараз ви читаєте новину «Після мирної ходи до Верховної Ради почалися криваві розстріли активістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі