понеділок, 12 квітня 2010 20:28

Пілоти літака Качинського погано знали російську

Пілоти літака Качинського погано знали російську

В Інтернеті з"явилися записи переговорів екіпажу польського урядового літака Ту-154, який розбився під Смоленськом 10 квітня.

У катастрофі загинув президент Польщі Лех Качинський та політична і військова еліта країни - всього 96 людей. Досі залишається загадкою, чому екіпаж вирішив приземлятися в умовах сильного туману.

Фрагменти переговорів пілотів виклали в мережу користувачі одного з форумів з радіомоніторингу. Всього доступні чотири файли, достовірність яких поки що не підтверджена.

Із записів випливає, що пілоти говорили російською мовою з сильним польським акцентом. Деякі слова розібрати дуже важко. Таким чином вони порушили льотні правила: міжнародна мова спілкування льотчиків з диспетчером - англійська.

У першому фрагменті чутні слова: "три - п"ятдесят шість, три - сто метрів" (далі нерозбірливо). В другому файлі пілот каже: "... 21 метр. Тільки посадка у нас - чотири людини".

Наступний фрагмент дозволяє чути голос, який говорить російською, без акценту: "за командою працюємо". На форумі припускають, що ці слова можуть належати диспетчеру.

Нарешті, четвертий файл - найдовший, його час становить 43 секунди: "ОК, 29 ... курс .. видимість скажіть. ОК, димка вісім кілометрів, 744 ... і нам треба знижувати(ся)".

Записи підтверджують версію, яка вже звучала раніше, що екіпаж спілкувався саме російською мовою, і вона давалася пілотам важко.

Керівник польотів аеродрому "Північний" Павло Плюснін переконаний у наявності мовного бар"єру.

"Вони мали давати мені квитанцію. Квитанція - це дані про висоту під час заходу на посадку. А вони мені її не давали. Чому - я уявлення не маю. Напевно, тому що російську мову погано знають. Російською вони розмовляють, а от з цифрами у них складно. У результаті я не мав уявлення, на якій висоті вони перебувають" – розповів Плюснін.

У польських ЗМІ ця інформація також обговорюється. Той факт, що переговори велися російською - разючий, адже в міжнародній авіації мова спілкування – англійська.

Офіційних заяв на цю тему поки не надходило - фахівці продовжують розшифровувати дані "чорних скриньок". Стан самописців задовільний, і вся інформація про політ на них збереглася.

Літак польського президента Леха Качинського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня. За попередніми даними, літак зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через сильний туман. На борту перебували 96 людей - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Ніхто з них не вижив. Серед загиблих сам президент, його дружина і частина керівництва країни. У Польщі оголошено семиденну жалобу, до якої в понеділок, 12 квітня, долучилися Росія, Україна, країни Прибалтики та Євросоюзу.

Gzt.ru

Зараз ви читаєте новину «Пілоти літака Качинського погано знали російську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі