пʼятниця, 04 травня 2018 20:23

Перепис покаже, чого бояться українці

Перепис покаже, чого бояться українці
Євген Головаха: Відомча статистика Міністерства внутрішніх справ недостовірна. Тому спотворена картина стану злочинності в країні. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Загальний перепис — лише верхівка айсберга. Важливо дізнатися про ставлення людини до світу і до життя.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів соціолог Євген Головаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демограф прогнозує значне скорочення населення України

"До переліку питань перепису можна було б додати соціологічні запитання, що передбачають не суто об'єктивні характеристики людини, а її ставлення до світу і життя. Ми про це ще у 1990 роки говорили з Державною службою статистики України. У нас складана ситуація зі злочинністю. Могли б запитати - чи потрапляли ви в ситуацію, коли проти вас чинили злочин? Такі запитання важливі", - вважає соціолог.

Відомча статистика Міністерства внутрішніх справ недостовірна. Тому спотворена картина стану злочинності в країні, вважає соціолог.

"Багато людей не звертаються по допомогу до правоохоронних органів. У багатьох випадках правоохоронці не фіксують злочинів, не хочуть собі черговий "вісяк". Для соціологів, наприклад, важливо знати, чи були люди колись жертвами нападу чи якогось злочину. Тоді можна було б дивитися і оцінювати роботу МВС вже не з їхніх відомчих статистичних даних, а так, як бачать це люди. Є система американських показників, яка щороку знімається. З приводу злочинності вони ставлять питання: чи не страшно вам ввечері повертаючись додому, стати жертвою нападу? Бояться люди чи ні - теж важливо. Щоб знати, які регіони, локальні спільноти є найбільш вразливими з точки зору психологічного сприйняття. Загальний перепис - лише верхівка айсберга. Треба знати результати в кожному місті, районі", - пояснив він.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав українців готуватися до перепису населення.

Про це він написав у Twitter.

"Ці підрахунки дадуть нам зрозуміти реальну ситуацію в країні, проблеми розвитку, використання ресурсів", - повідомив голова уряду.

Зараз ви читаєте новину «Перепис покаже, чого бояться українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі