субота, 05 лютого 2022 12:50

Перемога над Росією – це коли росіяни казатимуть "Хочемо як в Україні" - політтехнолог

Перемога над Росією – це коли росіяни казатимуть "Хочемо як в Україні" - політтехнолог
Петро Охотін: "Треба зрозуміти, що маємо жити не на зло РФ, а стати конкурентоспроможними. Перемога над Росією – це коли росіяни дивитимуться телевізор і казатимуть: "Хочемо, щоб у нас все було як в Україні". У 2012-му була модна книжка "Чому Грузії вдалося". Поява книги "Український економічний тигр" означатиме нашу перемогу". Фото: Тарас Подолян

Відсутність еліт і наростання регіонального спротиву може призвести до розпаду Росії. Контакти з російською опозицією потрібні, щоб послаблювати путінський режим зсередини. Справжньою перемогою України буде поява книжки про "українського економічного тигра"

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політтехнолог Петро Охотін.

"Росію чекає те, що було після розпаду Радянського Союзу – безробіття і страх, вважає він. "Як у випадку з СРСР, через протиборство еліт. Першу скрипку в РФ грають силовики. Бізнесова, ідеологічна і політична еліти відсунуті на задній план. Минулого року на форумі "Вільної Росії" – зборах російської опозиції – я побачив тренди, які не завжди видно з України. Зокрема наростання регіонального спротиву", – каже він.

РФ неоднорідна. Є міста-мільйонники, залежні від бюджету села й малі містечка та "електоральні султанати" – як Чечня, де є один сильний феодал, зазначає політтехнолог.

"Якщо йому вчасно не відсипати грошей – може всю енергію повернути проти сюзерена. Треба грати на суперечностях цих султанатів і мати контакти з російською опозицією – вона послаблює путінський режим", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кремль отримав ляпаса" - Клімкін прокоментував позицію Заходу щодо України

Росія має зазнати трансформації. Для цього потрібні люди, які мислять реформаторськими категоріями. Заходу і Україні треба думати на цим, вважає Охотін.

"Там зупинився приток еліт у вищі керівні кадри, триває закручування гайок, консервація. Рано чи пізно прийдуть нові люди. Наша задача – комунікувати з ними й давати смисли, які можуть замінити імперські підвалини. В 1990-ті в моді було все американське. Шукали нові шляхи. Задатки демократизації в росіян є. Треба, щоб були еліти, готові на це йти. Я б боявся розпаду Росії без плану. Це етнічні конфлікти й перехід силовиків у бандити. Тому має бути трансформація. Нова еліта повинна замінити кадебістів та імперців", – каже він.

Україна може перемогти у протистоянні з Росією за рахунок збільшення економічних свобод і сприяння інноваційним галузям, підсумовує політтехнолог.

"Треба зрозуміти, що маємо жити не на зло РФ, а стати конкурентоспроможними. Перемога над Росією – це коли росіяни дивитимуться телевізор і казатимуть: "Хочемо, щоб у нас все було як в Україні". У 2012-му була модна книжка "Чому Грузії вдалося". Поява книги "Український економічний тигр" означатиме нашу перемогу", – стверджує він.

Повне інтерв'ю з Петром Охотіним читайте в журналі "Країна"

Підписатися на журнал можна ТУТ

На Росію в недалекому майбутньому очікує розпад, стверджує радник головкому ЗСУ й екс-лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош. За його словами, Путін заклав основу для прискорення розвалу імперії, розпочавши агресію проти України.

На думку Яроша, спровокувати розвал Росії може раптова смерть президента Путіна або активізація мусульманських рухів на Північному Кавказі.

Зараз ви читаєте новину «Перемога над Росією – це коли росіяни казатимуть "Хочемо як в Україні" - політтехнолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі