пʼятниця, 08 квітня 2022 11:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Переговори з країнами-гарантами безпеки: що пропонують у Зеленського

Переговори з країнами-гарантами безпеки: що пропонують у Зеленського
Фото: УП Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк

Українська сторона постійно веде переговори з потенційними країнами, від яких очікують, що візьмуть на себе гарантії безпеки для України після завершення війни з Росією.

"Офіційний Київ запропонував окрему формулу, що обговорюється з цими країнами. Наявність країн-гарантів, які беруть на себе юридично закріплені зобов'язання - це один з ключових елементів системи глобальної безпеки", - розповів радник голови Офіса президента Михайло Подоляк в інтерв'ю РБК.

В Офісі президента є робоча група, куди входять і міжнародні радники, і радники з української сторони. Вона напрацьовує механізм і пояснює потенційним гарантам, як необхідно реалізувати формулу безпеки України з урахуванням того, що країни-гаранти візьмуть на себе певні зобов'язання, зазначив Подоляк..

"Ми розуміємо, що світ звик до певних формул безпеки, напрацьованих у концепціях ООН, ОБСЄ, НАТО і так далі. Всі ці формули в глобальних кризових ситуаціях часто виявляються недіючими", - пояснив Подоляк той факт, що деякі країни з обережністю коментують можливість стати гарантом для України.

Президент Володимир Зеленський пропонує прогресивні й відповідальні формули, коли країни точно розуміють, яку відповідальність необхідно взяти, каже він.

"Все це юридично закріплено, є механізм покрокової участі у вирішенні того чи іншого конфлікту. І зрозуміло, що країни, які звикли до одних формул, а зараз їм пропонують щось інше, хочуть це зрозуміти", - зазначив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк розповів, чи є шанси на "тимчасове перемир'я" з Росією

Він також зазначив, що участь інших країн у гарантуванні безпеки України - це добровільний процес, оскільки примусові обов'язки ніхто не виконуватиме.

"У формульному рішенні, запропонованому Зеленським, країни, які взяли на себе зобов'язання, покажуть, що вони готові відповідати за глобальне лідерство, вони готові бути піонерами в новій системі безпеки. Це те, чого зараз світу не вистачає - світу не вистачає лідерства. І за рахунок такої формули можна буде в майбутньому попереджати подібні кризи в будь-якій іншій точці світу", - додав член української переговорної групи.

Президент Володимир Зеленський назвав країни, які мають бути гарантами безпеки для України.

Точно мають бути Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль.

Зараз ви читаєте новину «Переговори з країнами-гарантами безпеки: що пропонують у Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі