четвер, 18 березня 2010 10:30

Пенсійну систему стабілізує підвищення пенсійного віку для жінок

Пенсійну систему стабілізує підвищення пенсійного віку для жінок

Підвищення пенсійного віку для жінок України на 5 років стабілізує пенсійну, зауважив в інтерв"ю Deutsche Welle експерт Німецької групи радників при уряді України Роберт Кірхнер.

На виплату пенсій в Україні витрачається 16-17% від ВВП країни. Це вдвічі більше, ніж у країнах Європейського союзу. Жодна країна світу не дозволяє собі такого обтяження бюджету, особливо у розпал економічної кризи. "Це надзвичайно високе фіскальне навантаження на бюджет, яке лише загострює й без того серйозні проблеми. Практично не залишається коштів на державні інвестиції, спрямовані на економічний розвиток. Це безперспективний підхід", - застерігає Кірхнер.

За підрахунками Світового банку, до середини нинішнього століття, якщо нічого не зміниться, в Україні на десятьох працюючих припадатиме 14 пенсіонерів. Фінансування пенсій буде просто неможливим, каже Кірхнер. Експерт закликає насамперед обмежити максимальний розмір пенсій і називає нинішню систему несправедливою: з одного боку, пенсії - нижчі за прожитковий мінімум, а з іншого - захмарні пенсії чиновників всіх рівнів, а також маси людей, які виходять на пенсію вже в 40-45 років. Всі ці пільги доведеться скасовувати, вважає експерт.

Однак найвагомішим кроком має стати підвищення пенсійного віку для жінок, про яке вже не один рік говорить Світовий банк. "Це має статися поступово. Згідно з найбільш прийнятними пропозиціями, пенсійний вік має збільшуватися на шість місяців протягом року. Тобто, виходу на пенсію для жінок у 60 років має бути досягнуто за десять років. Це головний захід, який середньостроково стабілізує пенсійну систему, його не можна більше відкладати", - наголошує Кірхнер.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійну систему стабілізує підвищення пенсійного віку для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі