субота, 27 березня 2010 19:35

Пенсійний вік слід підняти до 62 років – демограф

Пенсійний вік слід підняти до 62 років – демограф

В Україні слід поступово піднімати пенсійний вік.

Таку думку на прес-конференції висловила директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

"Його слід збільшувати на 3 місяці кожні півроку. Почати треба з жінок – їхній пенсійний вік треба підняти до 60-ти років. Потім, якщо за цей час чоловічу смертність вдасться зменшити, підняти пенсійний вік обом статям до 62-х років".

"Пенсійний вік не має підвищуватися різко. До цього має підготуватися ринок праці – збільшити пропозицію щодо робочої сили. Не слід брати приклад з Грузії, де раптом за ніч усім підняли пенсійний вік на 5 років", - сказала науковець.

На її думку, пенсійна система побудована за принципом фінансової піраміди. Вона планувалася тоді, коли кожне наступне покоління було численно більше за попереднє, тобто працюючих було істотно більше за пенсіонерів. Починаючи із середини 60-х років жінки в Україні не народжують стільки дітей, щоб було достатньо для чисельного заміщення попереднього покоління. Підвищення пенсійного віку – єдина можливість врівноважити чисельність платників внесків і їх отримувачів.

"Середні очікування тривалості життя жінок пенсійного віку в України трохи перевищують 23 роки, чоловіків – 14. Це дуже мало, але приблизно відповідає тривалості життя на пенсії у розвинених країнах. Загалом у світі пенсійний вік для жінок зазвичай настає у 62 роки, а у чоловіків – у 67 років. У країнах Скандинавії для чоловіків і жінок встановлений рівний пенсійний вік", - навела приклад Лібанова.

Вона вважає, що через ранній вихід на пенсію жінки недоотримують виплати у порівнянні з чоловіками. Так, у середньому пенсія жінки становить 65% від чоловічої.

Демограф відмітила: "Наші жінки дуже мало народжують. Якщо на одну жінку повинно приходитися 2,5 дитини, тобто у 5 разів більше, ніж зараз. Тоді через 20 років ситуація почне виправлятися. Але в жодній країні Європи цей показник не перевищує 2".

Вона вважає, що слід збільшити пенсійний вік для військослужбовців, працівників генпрокуратури тощо. Бо дострокова пенсія є унікальним явищем у світі. Таким чином компенсують умови праці лише Україна, Росія і Білорусь. В інших країнах шкода здоров"ю попереджається. А якщо вона вже нанесена, то людині дають велику пенсію за інвалідністю.

"Якщо не вжити заходів, то у тих дівчаток, яким зараз 5 років, через 50 років пенсія складатиме 20% зарплатні", - наголосила директор Інституту.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійний вік слід підняти до 62 років – демограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі