субота, 02 березня 2019 10:55

Патріарх Варфоломій жорстко відповів РПЦ на ініціативу щодо України

  Варфоломій не підтримав ініціативу РПЦ Фото: ostroh-cerkva.rv.ua
Варфоломій не підтримав ініціативу РПЦ Фото: ostroh-cerkva.rv.ua

Ряд церков, які залежать від РПЦ, висунули ініціативу щодо обговорення надання томосу Православній церкві України на Всеправославному соборі. Однак Вселенський патріарх Варфоломій її не підтримав.

Про рішення Константинополя написали у листі до Антіохійського патріарха Іоанна Х. У ньому вказали на історичні причини.

"У відповідь ми вас інформуємо, що після того, як чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми в справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозні підстави утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки приведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть не згодні один із одним", – сказано в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна церква має обрати: йти на поводу у Росії чи дотримуватись канонів

Йдеться про Всеправославний собор на Криті в 2016 році, який проігнорували Антиохійська, Російська, Болгарська і Грузинська церкви. За словами Варфоломія, це позбавило їх права вимагати всеправославних обговорень у подальшому.

  Антіохійський патріарх Іоанн  Фото: pravoslavie.ru
Антіохійський патріарх Іоанн Фото: pravoslavie.ru

Також у листі було відзначено, що надання томосу ПЦУ було зумовлене "метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зборах мільйонів віруючих".

Відзначається, що собор, про який говорить РПЦ – теоретично неможливий, адже без участі ПЦУ Константинополь провести його не погодиться, а українську делегацію Москва, найімовірніше, визнати відмовиться.

Румунська і Кіпрська церкви говорять, що в Україні поки що немає єдності. На сьогодні до ПЦУ з Московського патріархату перейшли 400 громад. Це небагато, але процес стримується штучно.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Варфоломій жорстко відповів РПЦ на ініціативу щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі