пʼятниця, 30 жовтня 2009 16:32

Паспорт причетного до терактів 11 вересня чоловіка знайшли в Пакистані

Паспорт причетного до терактів 11 вересня чоловіка знайшли в Пакистані

Пакистанські військові знайшли паспорт бойовика "Аль-Каїди" Саїда Бахаджі, причетного до планування терактів 11 вересня 2001 року в США.

Тайник зі зброєю, документами і джихадською літературою був знайдений на одній з баз командування бойовиків "Аль-Каїди" і Талібану в гірському селі Шавангаї, провінція Південний Вазиристан.

За відомостями The Wall Street Journal, окрім паспорта Саїда Бахаджі військові виявили паспорт громадянки Іспанії Ракель Бургос Гарсіа. За відомостями іспанських ЗМІ, вона є дружиною члена "Аль-Каїди" Амера Азізі, якого звинувачують в підготовці терактів 11 вересня і вибухів в Мадриді в 2004 році.

Згідно з інформацією німецької прокуратури, Бахаджі, громадянин Німеччини марокканського походження, належить до осередку "Аль-Каїди", що базується в Гамбурзі. Вона була заснована в кінці 90-х років радикально налаштованою мусульманською молоддю. На чолі угруповання стояв Мохаммед Атта, пілот одного з літаків, що врізалися 11 вересня в будівлі Всесвітнього торгового центру.

Бахаджі обвинувачується в наданні бойовикам "Аль-Каїди" допомоги в підготовці терактів: вважається, що він займався пошуком житла для терористів та їхнім фінансуванням. Німецькі спецслужби декілька років прослуховували телефонні розмови між ним і його дружиною, яка живе в Берліні, але достатньої кількості доказів для порушення кримінальної справи зібрати не вдалося.

Згідно з інформацією в паспорті, на початку вересня Бахаджі вилетів з Німеччини і 4 вересня прибув в Карачі (Пакистан) рейсом зі Стамбулу. Відміток про подальші виїзди в документі не стоїть. Нинішнє місцезнаходження бойовика також невідоме.

Як повідомляє WSJ, поки коментар від Бахаджі отримати не вдалося, але досі він відкидав всі звинувачення, що пред"являлися йому.

Деякі представники преси, присутні при демонстрації паспорта терориста військовими, висловили сумніви в достовірності документу. За їхніми словами, паспорт був в дуже хорошому стані і військові ніяк не змогли підтвердити те, що документ не є підробкою.

Пакистанська армія почала операцію проти головних сил талібів, зосереджених в прикордонній з Афганістаном провінції Південний Вазірістан, 17 жовтня. В операції беруть участь близько 30 тисяч військових, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт причетного до терактів 11 вересня чоловіка знайшли в Пакистані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі