четвер, 14 березня 2013 16:27

Папа Римський був співучасником викрадення єзуїтів?

Папа Римський був співучасником викрадення єзуїтів?
Франциск І є першим Папо з-за меж Європи. Фото: mukachevo.net

Кардинал Хорхе Бергольо був членом аргентинської церковної ієрархії, коли католицька церква підтримувала місцеву військову диктатуру, пише The Guardian.

Незважаючи на урочистості в Буенос-Айресі, новина про першого Папу Римського з Латинської Америки Франциска була затьмарена давніми проблемами, пов'язаними з роллю Церкви і її нового глави в період жорстокої військової диктатури в Аргентині.

"Католицьку церкву і Папу Франциска звинувачують у мовчазній співучасті в злочинах у часи "брудної війни"- вбивствах і викраденнях, скоєних хунтою, яка правила Аргентиною з 1976 по 1983 рік", - відзначає автор.

Будучи главою єзуїтського ордену з 1973 по 1979 рік, Хорхе Бергольо був членом церковної ієрархії, коли католицька церква підтримувала військовий уряд, - пише видання. Бергольо двічі відмовлявся свідчити у суді з цього приводу.

"Головне звинувачення проти Бергольо пов'язане з викраданням двох єзуїтів - Орланда Йоріо і Франсиско Жалікса, яких схопили офіцери ВМС в травні 1976 року і тримали їх в нелюдських умовах за місіонерську діяльність, яку ті проводили в нетрях країни, що було ризикованим з політичної точки зору заняттям в ті роки", - уточнюють журналісти.

Його головним обвинувачем є журналіст Гораціо Вербитські, який стверджує, що Бергольо зняв захист ордена з двох священиків. "Бергольо називає ці звинувачення "наклепом" і стверджує, що він зробив закулісні кроки, щоб врятувати життя обом священикам та іншим, кого він приховував від розстрільних загонів. Він стверджує, що навіть дав свої документи одному дисиденту, який був на нього схожий, щоб він зміг втекти з країни", - пише автор.

В очах деяких це робить його героєм, інші налаштовані більш скептично. "Але ця проблема навряд чи зникне найближчим часом, адже досі йдуть гучні судові процеси. Цього тижня суд Буенос-Айреса засудив "останнього диктатора" Рейнальдо Біньоне до довічного ув'язнення за злочини, пов'язані з викраденням 23 осіб, у тому числі двох вагітних жінок", - пише видання.

Нагадаємо, в лютому аргентинський суд визнав місцеву католицьку церкву винною в співучасті злочинам військової хунти в країні в період з 1976 по 1983 рік. Рішення суду в Аргентині вже назвали історичним. У вердикті підкреслюється, що церква закривала очі на злочини диктатури, а іноді вищі ієрархи церкви діяли в змові з військовими, коли мова йшла про вбивства прогресивних священиків.

Аргентинська військова диктатура відрізнялася крайньою жорстокістю у відношенні лівої опозиції. У країні діяв так званий "план Кондор", в рамках якого південноамериканські диктатори спільно позбавлялися від противників режиму, фізично усуваючи їх. За цей час було вбито 10 тисяч чоловік, 30 тисяч зникли без вісті, і ще 60 тисяч з політичних мотивів були піддані тривалим термінам ув'язнення.

Диктатура впала 1983 року після поразки Аргентини у війні за Фолклендські (Мальвінські) острови, які Буенос-Айрес намагався відбити у Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський був співучасником викрадення єзуїтів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі