середа, 25 вересня 2024 13:38

Пацієнтські організації вимагають розблокувати регіональні закупівлі інноваційних ліків

Люди з тяжкими захворюваннями не можуть отримати життєво необхідні ліки через неоднозначні рішення Міністерства охорони здоров'я та юридичні перепони, які вони створили для місцевої влади.

Про це під час пресконференції в "Інтерфаксі" заявили представники громадських організацій, що опікуються правами пацієнтів.

Автор: Інтерфакс Україна
  Представники громадських організацій, що опікуються правами пацієнтів, вимагають розблокувати регіональні закупівлі інноваційних ліків
Представники громадських організацій, що опікуються правами пацієнтів, вимагають розблокувати регіональні закупівлі інноваційних ліків

Як пояснив юрист, партнер юридичної фірми "Law Offices of OMP" Ігор Огороднійчук, відповідно до постанови Кабміну № 34 від 5 січня 2024 року "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації медичних закупівель", органам місцевого самоврядування та місцевим адміністраціям дозволили закуповувати лікарські препарати лише за умови проведення їхньої державної оцінки медичних технологій (ОМТ), що включає первинну та фахову експертизу. Також необхідно врахувати рекомендації, зазначені у висновку уповноваженого органу з державної оцінки медичних технологій, яким є Державний експертний центр МОЗ України.

"Впровадження додаткової вимоги для державних місцевих адміністрацій (військових адміністрацій) брати до уваги рекомендації, зазначені у висновку уповноваженого органу з державної ОМТ є дискримінаційним кроком щодо місцевих органів державної влади. На практиці виконання цих "рекомендацій" часто є неможливим", - вважає президент "Ради захисту прав та безпеки пацієнтів" Віктор Сердюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліки можна отримати безкоштовно або з частковою оплатою

Експерти наголошують, що висновки ОМТ містять багато науково-технічної інформації та рекомендації, які не можуть бути виконані органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства. Внаслідок правової колізії регіональні закупівлі лікарських засобів фактично виявились заблокованими.

"Деякі Департаменти охорони здоров'я місцевих адміністрацій взагалі не мають тендерних комітетів і ніяк не допомагають тяжкохворим пацієнтам у своїх громадах. А деякі, хоча і мають можливість купувати дорогі інноваційні ліки, але не роблять цього через ризики для себе і повну юридичну невизначеність", - зазначила Тетяна Кулеша, голова ради громадської спілки "Орфанні захворювання України".

Ветеран російсько-української війни Павло Кирієнко розповів про свою ситуацію. З першого дня повномасштабного вторгнення і до 2023 року він захищав незалежність України в Силах оборони, однак був змушений демобілізуватися через онкологічне захворювання - меланому, яка дала метастази в мозок. За кошти київського міського бюджету військовий пройшов 10 сеансів лікування. Однак згодом фінансування закупівлі препарату припинилося. Ліки довелось закуповувати за власний рахунок та за кошти друзів і благодійників.

"На початку війни держава задекларувала, що подбає про здоров'я військових. Крім того, вітчизняне законодавство гарантує забезпечення необхідним лікуванням усіх онкопацієнтів. Але сьогодні через якісь непорозуміння та протистояння між чиновниками ми позбавлені такого лікування", - наголосив Кирієнко.

На думку виконавчого директора Громадської спілки "Асоціація виробників інноваційних ліків" Володимира Редька, як у будь-якій життєвій ситуації, відповідальність лежить на старшому, на сильнішому, на тому, хто має більше повноважень вирішити проблему чи конфлікт.

"Таким старшим у даному випадку є Міністерство охорони здоров'я. Воно своїм листом-роз'ясненням має взяти на себе відповідальність та полегшити ситуацію для багатьох пацієнтів в Україні, що змушені або виїжджати з країни, або стикатися з фінансовою катастрофою, шукаючи власні величезні кошти. Інший варіант - просто змиритися із тим, що їхня країна не вважає за потрібне боротися за їх життя", - наголосив Редько.

Пацієнтські організації звернулися до МОЗ та Кабміну з проханням розблокувати регіональні закупівлі інноваційних ліків, а саме надати роз'яснення місцевим органам влади щодо застосування рекомендацій ОМТ, а також використовувати при ухваленні рішення про закупівлю ліків висновок уповноваженого органу щодо клінічної ефективності препарату та безпеки лікарських засобів.

На час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації "Доступні ліки" у разі відсутності світла і зв'язку, повідомило МОЗ.

Національна служба здоров'я роз'яснила, які ліки і медичні послуги безплатні для людей похилого віку.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнтські організації вимагають розблокувати регіональні закупівлі інноваційних ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі