вівторок, 13 травня 2014 16:06

Освіта у Гельсінському університеті безкоштовна
5

"Освіта важлива для кожного фіна", - пишуть у путівниках, присвячених Фінляндії. Торік там провели опитування: "Що ви вважаєте найбільшим надбанням за всю історію країни"? Серед варіантів відповідей, наприклад, "закінчення холодної війни", "перша жінка, яка голосувала на виборах", 75% фінів обрали варіант "середня школа".

"Освіта — це фактор, що будував нашу націю у 19 сторіччі, - пояснює Ілка Турунен, спеціаліст із освіти, науки і технологій Міністерства освіти Фінляндії, - У той час Фінляндія була дуже бідною. У нас практично не було природних ресурсів, то як ми могли заробляти? Люди зрозуміли, що треба розвивати науковий потенціал. З того часу повелося: дати освіту кожному, щоб кожен приніс країні користь".

Гельсінський університет - найстаріший і найбільший університет Фінляндії. Торік у рейтингу британської компанії QS Quacquarelli Symonds заклад посів 69 місце у списку кращих університетів світу. В рейтингу кращих ВНЗ світу на 2011/2012 рік, який опублікував журнал Times Higher Education, зайняв 91 місце.

"Освіта у нас — безкоштовна. В університеті працює близько 1,2 тис. дослідників-науковців і 550 інших працівників, третина із них - іноземці. Студентів — 6,5 тис. Серед них іноземців теж близько третини", - каже Еліна Раукко, менеджер з комунікацій університету.

З минулої осені всі дипломні роботи тут перевіряють на плагіат за допомогою спеціальної комп'ютерної програми Moodle. Якщо знайдуть, можуть на рік виключити з університету..

Дослідження тут проводять у дуже різних сферах. Професор Арто Уртто з факультету фармацевтики працює над ліками, які б вилікували сліпоту.

"Є кілька хвороб, які ведуть до сліпоти. Зокрема — глаукома. Ліків, які б повністю подолали цю недугу, зараз не існує. Навіть після хірургічного втручання або лікування лазером, хвороба просто переходить в легшу форму, - пояснює науковець, - Ми розробляємо засіб, що б вилікував глаукому цілком. Замість очних крапель, які швидко розсмоктуються у крові і не завжди доходять до ока, ліки вводитимуть шприцом прямо в очне яблуко. Однієї дози вистачить на два тижні, а якщо глаукому виявили на ранній стадії, то на місяць. Недуга минатиме за кілька місяців, і таким чином людина перестане втрачати зір. Ліки ми ще не тестували, проте сподіваємося, що в майбутньому засіб матиме великі перспективи".

Зараз ви читаєте новину «Освіта у Гельсінському університеті безкоштовна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі