пʼятниця, 19 січня 2024 10:05

Організував дерибан земель Київської ГЕС: у ДБР підтвердили затримання на кордоні бізнесмена Мазепи
3

Державне бюро розслідувань підтвердило затримання на кордоні підозрюваного в організації оборудки з відчуження земель Київської ГЕС.

Окрім того, у різних регіонах України затримано трьох його спільників. Про це повідомила пресслужба ДБР.

За даними ЗМІ, затримали бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу.

На кордоні затримали підозрюваного в організації оборудки з відчуження земель Київської ГЕС
Фото: dbr.gov.ua
На кордоні затримали підозрюваного в організації оборудки з відчуження земель Київської ГЕС
На кордоні затримали підозрюваного в організації оборудки з відчуження земель Київської ГЕС

"Під час спроби виїзду за кордон затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської ГЕС. Затримання відбувалось на підставі статті 208 КПК України", - йдеться у повідомленні.

У різних регіонах України затримані ще троє учасників злочинної організації, у тому числі брат організатора.

У ДБР нагадали, що 29 листопада 2023 року правоохоронці викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд заарештував фігурантів у справі Гринкевичів

"До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв'язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України", - йдеться у повідомленні.

Інші учасники групи шукали через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, яких ввели в оману. Вони погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

"Надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему. За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС. Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок", - додають у ДБР.

У листопаді 2023 року було повідомлено вісім підозр учасникам групи. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

Увечері 18 січня ЗМІ повідомили, що Державне бюро розслідувань затримало бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону.

В офісі компанії у Києві ДБР провело обшуки. Слідчі дії відбуваються у справі про законність одержання прав на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park біля Київського моря.

Зараз ви читаєте новину «Організував дерибан земель Київської ГЕС: у ДБР підтвердили затримання на кордоні бізнесмена Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі