вівторок, 27 червня 2006 14:55

ООН: наркотики приймають близько 200 млн жителів планети

За даними доповіді ООН у світі близько 200 млн людей вживають наркотики.

- На сьогоднішній день приблизно 200 млн людей, або 5% населення у віці від 5 до 64 років вживають наркотики. Число ж тих, кого зазвичай називають наркозалежними особами, складає приблизно 25 млн, - повідомляє центр новин ООН.

Згідно доповіді, найпоширеніший наркотик у світі - канабіс. Його вживають 162 млн людей. Число зловживаючих опіатами складає приблизно 16 млн, з них 11 млн використовують героїн. Приблизно 13 млн людей залежать від кокаїну.

У доповіді підкреслюється, що цього року в Афганістані знов розширюються посіви опійного маку, а в країнах Західної Європи росте "загрозливий" попит на кокаїн. Майже чверть кокаїнових наркоманів світу - жителі європейського континенту.

- Я закликаю уряди країн ЄС не ігнорувати цю небезпеку. Дуже велике число освічених та професійно розвинених європейців, які вживають кокаїн і заперечують свою залежність. Турбує і те, що випадки наркоманії серед "зірок" і відомих людей часто подаються ЗМІ з якоюсь симпатією, що дезорієнтує молодь, - заявив виконавчий директор Управління ООН по наркотиках і злочинцях Антоніо Маріа Коста, представляючи доповідь.

Коста заявив, що контроль над наркотичними речовинами реально діє, а розповсюдження наркотиків в світі стримується.

- Людство увійшло до XXI століття з набагато меншими площами вирощування наркотичних культур і масштабами наркоманії, чим це було 100 років тому, - сказав високопоставлений представник ООН.

У доповіді підкреслюється, що в Афганістані за останні роки зменшилися площі, де незаконно обробляють мак. В той же час в документі наголошується, що в 2006 році посадки опійного маку збільшилися, зокрема, в південних провінціях Афганістану, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «ООН: наркотики приймають близько 200 млн жителів планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі