понеділок, 02 березня 2009 09:23

Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію

Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію
Президент США Барак Обама запропонував Дмитру Медведєву забути про програму ПРО в Східній Європі, в обмін на виступ Росії на переговорах з Тегераном з ядерного питання.

Під час листування з російським президентом Обама запропонував Росії виступити в переговорах з Іраном єдиним дипломатичним фронтом.

Нагадаємо, раніше такий компроміс вже розглядався. Заступник держсекретаря США Уїльям Бернс заявив, що тісна співпраця з Росією, яка дозволить зменшити рівень ядерної загрози з боку Ірану, може стати "одним з чинників", на підставі якого адміністрація Барака Обами ухвалить рішення, коли розміщувати і чи розміщувати взагалі елементи в Східній Європі.

Раніше такий компроміс вже розглядався

Як відомо, Вашингтон запевняє, що елементи ПРО в Східній Європі потрібні для захисту країн Заходу від країн-ізгоїв, перш за все Ірану. Проте Москва розглядає намір США як загрозу для себе і погрожує розмістити у відповідь ракетні комплекси "Іскандер" в Калінінградській області.

Москва поки ніяк не відреагувала на цю пропозицію. Крім того, не було реакції Росії й на прохання Обами посприяти збереженню бази ВПС США в Киргизії, влада якої продовжує наполягати на відході американських військових.

Також, лідери США та Росії домовилися про зустріч. Російський президент запропонував провести її в Москві, проте остаточна дата поки не узгоджена.

Нагадаємо, що сьогодні повинна відбутися зустріч держсекретаря США Хіларі Клінтон та глави МЗС Росії Сергія Лаврова, заплановані переговори по близькосхідному врегулюванню в Єгипті.

За матеріалами Коммерсант, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі