неділя, 15 лютого 2009 12:37

Обама підпише антикризовий план

Обама підпише антикризовий план
Президент Барак Обама підпише законопроект про нові надзвичайні заходи, спрямовані на виведення економіки з кризи, в наступний вівторок. Про це повідомила в суботу телекомпанія CNN, яка посилається на двох високопоставлених представників адміністрації США. Згідно з їхніми даними, церемонія підписання документа пройде в Денвері (штат Колорадо), де американський лідер перебуватиме з робочою поїздкою.

Новий пакет антикризових заходів в обсязі 787 млрд доларів, вироблений адміністрацією Обами, був прийнятий Конгресом США у п"ятницю пізно ввечері. Законопроект передбачає, зокрема, вкладення прямих багатомільярдних інвестицій в інфраструктуру США при одночасному великому податковому послабленні.

Як стверджував у суботу в традиційному радіо-і відеозверненні до співгромадян Обама, реалізація плану дозволить "створити або зберегти протягом 2 років більш ніж 3,5 млн робочих місць". Схвалений Конгресом план господар Білого дому охарактеризував як "велику віху на шляху до (економічного) відновлення".

Разом з тим, підкреслив він, "нинішній історичний крок стане не завершенням того, що нам необхідно зробити для оздоровлення економіки, а початком". "Проблеми, які ввергли нас в цю кризу, серйозні і масштабні. Такою ж повинна бути і наша відповідь", - заявив американський лідер.

Він констатував, що його кабінет повинен, зокрема, "стабілізувати ... і реформувати "національну банківську систему. У зв"язку з цим Обама підтвердив, що уряд США має намір "підготувати нові правила" для кредитно-фінансового сектору, що мають на меті запобігти "повторний підрив нашої економіки несумлінними спекулянтами", а також забезпечити виконання таких норм. Крім того, уряду США належить зайнятися вирішенням проблем іпотечного ринку, відзначив президент.

"Ми успадкували (від адміністрації Буша), - нагадав він, - трильйони дефіцит (федерального бюджету)". "У короткостроковій перспективі" цей дисбаланс між доходною і витратноюї частинами бюджету тільки зросте, оскільки виконавча гілка влади буде "закачувати" в економіку колосальні фінансові кошти, продовжував Обама. Тим не менш, запевнив він, його адміністрація буде прагнути в майбутньому приборкати зростання бюджетних витрат, оскільки це потрібно для забезпечення "довгострокового економічного здоров"я", пише "Newsru.com".

На закінчення Обама висловив упевненість в тому, що план "закладе нову основу нашого тривалого економічного зростання та добробуту". Раніше очікувалося, що президент підпише законопроект найпізніше в понеділок, що буде в США загальнонаціональним святом - Днем президентів. На цей "довгий уїк-енд" керівник американської адміністрації з сім"єю вирушив до рідного Чикаго.
Зараз ви читаєте новину «Обама підпише антикризовий план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі