четвер, 12 лютого 2009 10:45

Обама привітав із 200-річчям Аврама Лінкольна (ФОТО)
5

Фото: Фото Reuters
Та сама президентська ложа, в якій вбили Лінкольна
У США сьогодні відзначають 200-річчя з дня народження 16-го президента країни Аврама Лінкольна. Святкування його 200-річчя вирішено провести з розмахом. Центром заходів стане Вашингтон. Сьогодні біля меморіалу Лінкольну буде відтворений пам"ятний концерт 1939 року чорношкірої співачки Маріан Андерсон, якій організація "Дочки американської революції" відмовила в праві виступити на своєму святковому концерті разом з білими артистами.

11 лютого після реставрації в американській столиці відкрився театр Форда, де 14 квітня 1865 року прихильник жителів півдня актор Джон Бут смертельно ранив 16-го президента. З 17 лютого театр відновлює екскурсії, зокрема в президентську ложу, де стався замах. Театральна трупа включає в свій репертуар нову п"єсу, присвячену великому американському реформаторові.

Подивитися на прем"єру вистави прийшли Барак Обама з дружиною Мішель. В театрі з рук актора, який зіграв роль Аврама Лінкольна, американському президентові вручили відреставроване "Геттісбергське звернення" Лінкольна до народу. З 12 по 16 лютого Національні архіви виставлять на огляд відвідувачів оригінал "Прокламації про емансипацію (звільнення рабів)". Бібліотека Конгресу США влаштовує з нагоди ювілею пересувну виставку, серед експонатів якої - листи та тексти промов Лінкольна, а також Біблія, на якій він приносив присягу. Після Вашингтона експозиція відправиться в Сакраменто (штат Каліфорнія), Чикаго (Іллінойс), Індіанаполіс (Індіана), Атланту (Джорджія) та Омаху (Небраска). Тур завершиться в 2011 році. Ще одна виставка "Мій Аврам Лінкольн" відкривається сьогодні у вашингтонському будинку, де 16-й президент жив разом з сім"єю і де він написав проект "Прокламації". Цей історичний пам"ятник відкрився минулого року після реставрації, що обійшлася в 17 мільйонів доларів. Активно візьмуть участь в святкуванні інші міста Америки. З маловідомими сторінками історії, що розповідають про стосунки президента Лінкольна та російського царя Олександра II, знайомить відвідувачів виставка в Канзас-Сіті (штат Міссурі). Організатори експозиції з Фонду американо-російської культурної співпраці збираються випекти величезний торт і влаштувати свято, на яке серед інших гостей запрошений посол Росії в США Сергій Кисляк.

Обширна культурна програма підготовлена в президентській бібліотеці Лінкольна, будівлі капітолію штату Іллінойс в Спрінгфілді. У цьому місті у віці 25 років майбутній реформатор був обраний і працював в законодавчих зборах штату. Виставки, походи пам"ятними місцями пройдуть в ці дні в штатах Кентуккі та Індіана, де народився і виріс Лінкольн.


Тим часом, рукописний текст промови, з якою 16-й президент США Аврам Лінкольн виступив після свого переобрання на другий термін в 1864 році, виставлений на аукціон. Торги проводить сьогодні в Нью-Йорку знаменитий будинок "Крістіс". Вони приурочені до 200-річчя з дня народження Лінкольна. За оцінкою організаторів, цінний документ може піти з молотка за 3-4 млн доларів.


Довідка від Gazeta.ua:

Аврам Лінкольн (12 лютого 1809 - 15 квітня 1865) - американський державний діяч, відомий як Великий визволитель, 16-й президент США (1861-1865).

В американську історію він увійшов як один із засновників Республіканської партії, перший президент країни від цієї партії, за якого була побудована трансконтинентальна залізниця, здійснені найважливіші реформи. Проте головною заслугою Лінкольна вважається повна відміна рабства.

30 грудня 1862 року президент підписав прокламацію, що оголосила негрів, які проживають на території бунтівних південних штатів, "відтепер і навіки вільними". Документ став відправним пунктом до ухвалення ХIII поправки до американської конституції (1865), яка повністю відмінила рабство. Лінкольн досі вважається визволителем американських чорношкірих рабів, національним героєм і одним з найулюбленіших в народі президентів.

За матеріалами Вести.Ru, ИТАР-ТАСС, Радио "Маяк"

Зараз ви читаєте новину «Обама привітав із 200-річчям Аврама Лінкольна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі