четвер, 08 жовтня 2009 10:09

Обама досяг свого - в"язнів Гуантанамо переводять до США

Обама досяг свого - в"язнів Гуантанамо переводять до США

Демократичні сенатори і конгресмени досягли компромісу в питанні про долі в"язнів в"язниці на військовій базі в Гуантанамо. Згідно з чорновим законопроектом, узгодженим провідними законодавцями від Демократичної партії, ув"язнені Гуантанамо можуть переводитися для суду на територію США, але звільнення їх на американській території категорично заборонено. Досягнутий компроміс називають частковою перемогою президента Барака Обами.

У червні Конгрес встановив аналогічні правила, що дозволяють судити в"язнів Гуантанамо в США, але забороняють випускати їх там на свободу. Якщо раніше подібна ситуація влаштовувала не тільки демократів, але і республіканців, то тепер Республіканська партія вимагає заблокувати будь-які переведення ймовірних терористів на територію США. Питання про майбутнє Гуантанамо викликає значні суперечки, і на минулому тижні багато демократів в Палаті представників проголосували на користь запропонованої республіканцями заборони: заборона була схвалена у формі резолюції, що не має обов"язкової сили.

Положення про Гуантанамо включені в законопроект про бюджетні витрати на потреби національної безпеки, який обійдеться казні в 42,8 мільярда доларів. Чорновий варіант законопроекту, узгоджений демократичними парламентерами, обіцяє викликати не тільки незадоволеність республіканців, але і поставить перед важким вибором багатьох демократів. Законодавці спочатку насторожено поставились до указу Барака Обами про закриття в"язниці в Гуантанамо, оскільки адміністрація не представила Конгресу докладного плану із цього приводу. В"язниця, що викликає велику незадоволеність правозахисників, повинна бути закрита в січні, але спеціальна комісія, якій доручено підготувати план, поки не закінчила роботу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама досяг свого - в"язнів Гуантанамо переводять до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі