середа, 21 лютого 2024 08:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Пояснили, навіщо Шойгу бреше про захоплення Кринок

Пояснили, навіщо Шойгу бреше про захоплення Кринок
Росія намагається показати успіхи на лівому березі Дніпра. Фото: eastnews.ua

Заяви Кремля про захоплення плацдарму на лівобережжі Херсонщини та взяття Кринок є передчасними.

Вони зроблені РФ для посилення інформаційного ефекту перед президентськими виборами у березні 2024 року, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російські війська захопили Кринки на східному (лівому) березі Херсонської області, хоча наявні візуальні докази з відкритих джерел, а також українські та російські повідомлення свідчать про те, що Сили оборони утримують обмежений плацдарм у цьому районі. Російський диктатор Володимир Путін визнав, що російський генерал-полковник Михайло Теплінський повідомив йому, що в населеному пункті залишилася невелика кількість українських військових", - сказано в повідомленні.

Шойгу спростував заяву Теплінського і представив російські зусилля як успішно завершену операцію, а також похвалив підрозділи ПДВ і 810-ту морську піхотну бригаду за їхню роль в операції, що є типовою похвалою Кремля після захоплення росіянами тактичного об'єкту.

Експерти ISW наразі не спостерігають жодних візуальних доказів помітного російського просування біля обмеженого українського плацдарму в Кринках та поблизу них, а керівниця об'єднаного пресцентру Cил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що ЗСУ продовжують поступово розширювати свій плацдарм у цьому районі.

Гуменюк назвала зусилля Росії щодо знищення українського плацдарму спробою ворога досягти інформаційної мети перед президентськими виборами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заявили, що Україна втратила плацдарм Кринки на лівобережжі Херсонщини: в ЗСУ спростували

"Кремль не поспішає визнавати, що РФ захопила ініціативу в Україні. Це може бути пов'язане з побоюваннями не втримати досягнуті успіхи. Водночас Шойгу заявив про "кінець" українського контрнаступу, щоб продемонструвати, що Росія має ініціативу. Готовність Кремля риторично обговорювати темпи та ініціативу наступальних операцій в Україні може бути наслідком зростальної впевненості у перспективах і свідомих зусиль щодо підтримки наративів про війну з наближенням президентських виборів", - зазначають аналітики.

Москва все частіше говорить про темпи наступу на фронті, щоб підвищити рейтинг Путіна перед виборами.

"Бойові перемоги росіян не завжди відповідають дійсності. Військові блогери стверджували, що 19 та 20 лютого біля Кринок тривали регулярні позиційні бої, і не відзначали жодних російських успіхів у цій місцевості. Мета ж гучних заяв Шойгу - створити враження, що Росія перемагає, і деморалізувати Україну. Водночас така риторика може створити завищені очікування, які російська армія не зможе виправдати", - пояснюють експерти.

Українські військові підняли прапор України в селі Кринки на лівому березі Херсонської області.

Росіяни у своїй пропаганді стверджують постійно, що Кринки перебувають "під їхнім контролем" і вони всіх нібито відкинули за Дніпро.

Ворог постійно підтягує резерви, намагається витіснити українських бійців, а також велику увагу зосереджує на переправі та правому березі, пише DeepState.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, навіщо Шойгу бреше про захоплення Кринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі