пʼятниця, 21 серпня 2020 17:01

Незалежність – це гідність

Незалежність – це гідність
Фото: facebook/Лариса Волошина "Україна дивовижна в своїй постійно відновлюваній національній ідеї."

Незалежність – це гідність, спротив зневазі до свої країни. Про це Gazeta.ua розповіла психологиня Лариса Волошина.

"У Криму завжди День Незалежності викликав образливі посмішки серед місцевого населення та регіональних еліт. Його там не сприймали. Тому для мене незалежність почалася зі спротиву, от саме цій образі, зневазі до моєї країни", – додала Волошина.

Про те, що Україна незалежна, остаточно зрозуміла 2014 року. Але перші відчуття були ще 2003-го. Якраз спалахнув конфлікт навколо Тузли. Тоді доглядала в Москві дідуся. На власні очі спостерігала відверту антиукраїнську пропаганду. Побачене настільки вразило, що вирішила повернутися додому в Крим і відмовитися від російського громадянства, хоча і могла його отримати.

"Перетинаючи кордон з Україною, я вперше відчула, що вдома. У нас нема всіх цих "Пионерских зорек", встановлень авторитаризму. В Росії, не дивлячись на реєстрацію та наявність родичів, будь-кого могли принизити, посадити в буцегарню. Людиною там себе я не відчувала. А тут, коли продерлася із сірої зони, окупованої, і побачила свій державний прапор – вдихнула на повні груди. Я вдома! Це і є особисте відчуття незалежності, яке потім трансформується у щось глобальне", – розповіла Волошина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це здобути свою цінність як держави

Додає, що Україна дивовижна в своїй постійно відновлюваній національній ідеї. Попри всі ці Валуєвські та Емські укази, масові репресії та жорсткі методи асиміляції, які до нашої країни застосовували завойовники, кожне покоління відроджує мрію про вільну державу. Для неї це є предметом неймовірної гордості та великої надії.

"Україна стоїть на порозі самоусвідомлення свого місця і ваги в Європі. Того, що для виживання нам необхідно не просто розвиватися, але конкурувати, прагнути до ключових ролей на геополітичній арені. Ми маємо вийти із замкненого кола боротьби за існування. Але для цього повинні перемогти, змусити імперію відмовитися від хижацьких планів щодо нашої країни. В той час, коли ідея власної держави для українського народу більше не буде ставитися під сумнів, коли вона стане органічною й ключовою для більшості українців, на зміну їй прийде національна амбіція", – додала психологиня.

Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення 29-ї річниці Незалежності України". Кабінет міністрів має розробити й забезпечити реалізацію заходів святкування 29-ї річниці Незалежності України з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню хвороби Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність – це гідність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі